BIST 9.965
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.427,43
HABER /  GÜNCEL

Petrol ve altın fiyatları zıpladı

Ham petrol fiyatları, rekor düzeyde yükselirken, ekonomistler, bunun ardındaki sebepleri araştırıyorlar.

Abone ol

ABD Merkez Bankası’nın faizleri indirmeye devam edeceği beklentisi, Euro/dolar paritesini 1,5087 ile rekora taşıdı. Doların değer kaybıyla petrol ve altın fiyatları da tarihin en yüksek düzeyine çıktı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son gelen verilerin ardından faizleri indirmeye devam edeceği beklentisi, Euro/dolar paritesini rekora taşıdı. Parite bu sabah 1,5087 ile tarihin en yüksek seviyesine çıktı. Dolar endeksi ise 74.509 ile tarihin en düşük seviyesine indi. Almanya’da iş dünyasının ekonomiye olan güvenini ölçen IFO endeksinin beklenenden iyi gelmesi de Euro Bölgesi’nde faiz indirim olasılığını azaltan bir gelişme olarak paritenin yükselişini destekledi.

Dolar iç piyasada da düşüş gösteriyor. Bankalararası piyasada dolar 1,1770 YTL’ye kadar geriledi. Dün 1,19 YTL düzeyinde olan dolardaki düşüş yüzde 0.7 oldu.

PETROL 102 DOLARLA REKORDA
Doların uluslararası piyasalarda sert biçimde değer kaybetmesi petrol fiyatlarını rekora taşıdı. ABD ham petrolü 102 dolarla tarihindeki en yüksek düzeye çıktı. Brent petrolü de 101.50 dolarla rekor düzeye ulaştı. ABD ham petrolünün reel olarak rekor kırması için ise, 102.53 dolara ulaşması gerekiyor. Fiyatlar enflasyona göre ayarlandığında, ABD ham petrolü Nisan 1980’de bu düzeyi görmüştü.

PETROLDEKİ ARTIŞIN NEDENLERİ
Dolardaki düşüş
Büyük fonların, karlı olması nedeniyle petrole olan yatırımları
Petrole olan yüksek talep
OPEC’in üretim kotasındaki düşüş
Yetersiz rafineri kapasitesi
Nijerya’daki iç olaylar ve Irak’ta özellikle Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının düzgün bir şekilde çalışamaması

ALTIN 960 DOLARI AŞTI
Doların değer kaybedip petrol fiyatlarının yükselmesi altın fiyatlarının da rekor kırmasına neden oldu. Spot altın bugün 964.70 dolarla tarihin en yüksek düzeyine tırmandı. Uzmanlar altının kısa vadede 970 dolara çıkacağını öngörüyor.

FED DAHA FAZLA İNDİRİM İHTİYACINA İŞARET ETTİ
Piyasalarda yeni faiz indirimi olasılığı üzerinde durulurken ABD Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar da bunu destekliyor. Fed Başkan Yardımcısı Donald Kohn, ülkenin ekonomisindeki yavaşlamanın, yüksek enflasyondan daha büyük bir kaygı nedeni olduğunu söyledi ve zor zamanlar olarak nitelediği bir dönemde Fed’in faiz oranlarını indirme konusundaki istekliliğine işaret etti. Kohn, “Elimizde gerekli araçlarımız var. Fed Başkanı Bernanke’nin sık sık vurguladığı gibi; Gerekeni yapacağız” dedi.  Fed Eylül ayından bugüne kadar faiz oranlarını yüzde 5.25’ten yüzde 3’e indirdi.