BIST 9.997
DOLAR 32,40
EURO 34,76
ALTIN 2.434,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YÖK Başkanı pir konuştu

Eleştirilerin odağındaki isim ilk kez konuştu. Rektörlere neler dedi? YÖK Başkanı'nda hangi projeler var?

Abone ol

Anayasa değişikliklerinden sonra rektörlere "Ünversiteleri türbanlı ögrenciye açın" dedi, kıyamet koptu. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan suçlu ilan edildi. Tepkiler sonrası ilk kez Star Gazetesi yazarı Şamil Tayyar'a konuştu.

geldi. Yasağı savunan rektörler nasıl ikna edilecek? Endişeler nasıl giderilecek? Özcan bu soruya şu ilginç cevabı veriyor:

"Bir gün hepsi özgürlüklerden yana olacak. Çünkü bilim adamı yasakları savunamaz, savunamayız. Rektörlerden de beklenen özgürlükleri savunmak değil midir? Allah aşkına 2-3 başörtülü öğrenci laikliği nasıl tehdit eder? Cumhuriyetimiz bu kadar mı zayıf? Cumhuriyeti yasaklarla değil özgürlüklerle güçlendirebiliriz."

YÖK Başkanı Özcan iki yeni proje açıkladı: 1. Üniversite giriş sisteminin kökten değiştirilmesi, 2. Asistan, uzman, okutman gibi öğretim görevlilerinin merkezi sınavla alınması.

Özcan, binlerce üniversite adayının merakla beklediği yeni sınav projesini şöyle anlattı: ‘Üniversitelere giriş sistemiyle ilgili değişiklik düşüncemiz henüz olgunlaşmadı ama çeşitli öneriler var. İngiltere modeli sözkonusu olabilir. Bizde de bu sistem kısmen 1980 öncesinde uygulanmıştı. Yine merkezi sınav olur, aday puan kartını alır girmek istediği üniversiteye başvuruda bulunur, yerleştirme o üniversite bünyesinde olur. Ayrıca, puan sistemi branşlara göre yeniden belirlenecek, her aday eğitim gördüğü alandaki puan türüne göre üniversiteye kayıt yaptıracak.’

Yani, ‘merkezi sınav, yerel yerleştirme’ şeklinde özetlemek mümkün. Puanı ÖSYM belirleyecek ama yerleştirmeyi başvurular doğrultusunda üniversiteler yapacak.

Kadrolaşmada ise aksi yönteme başvurulacak. Özcan'nın bu konudaki görüşleri  şöyle: "Profesör, Doçent, Doktor dışındaki öğretim görevlileri tıpkı TUS örneğinde olduğu gibi ÖSYM’nin yapacağı merkezi sınavla üniversitelere yerleştirilecek. Amaç, üniversitelerdeki keyfi ve kayırıcı kadrolaşmanın önüne geçmek. Bir nevi üniversitelerdeki nepotizmi sona erdirmek."