BIST 9.986
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.435,23
HABER /  POLİTİKA

Türban Anayasa mahkemesinde!

CHP türban düzenlemesi dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne verdi. Önder Sav başvurularının gerekçesini şöyle açıkladı.

Abone ol

CHP türban ile ilgili anayasa değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu!

CHP Genel Sekreteki Önder Sav Anayasa Mahkemesi'ne başvuru gerekçelerini şöyle açıkladı:

"Yasak olan bir değişikliği önermek, önerilse bile o değişiklik hakkında bir yasama tasarısı yapmak kanunsuzdur.

Yasa koyucunun böyle bir yasa değişikliği yapması kendine yasanın tanıdığı yetkiyi aşması manasına gelir. Yasama yetkisinin bu şekilde kullanıldığından yola çıkarak başvurumuzu yapıyoruz.

Yapılan Anayasaya karşı hile yolu kullanılarak gerçekleştirilmiş bir tasarruftur ve hukuken yapılması imkansız bir değişikliktir. Anayasamızda mahkeme kararlarına yasamanın yargının idarenin uyulması zorunluluğundan bahsediliyor.

Anayasa Mahkemesi daha önce verdiği bir kararda üniversitelerde dini örtünmenin serbest bırakılmasını iptal etmiştir. O Anayasa Mahkemesi kararında üniversitelerdeki dini amaçlı hüküm iptal edilirken, ikinci maddedeki değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif  dahi edilemez maddelerine çok önemli yollamalar yapılmşıtır. Böyle önemli bir Anayasa Mahmemesi kararı ortadayken yapılan değişiklik 2. maddeyi tahrif etme değişikliğidir. 2. maddeyi işlemez hale koyma değişikliğidir.

Başvurumuzda sadece 4. maddenin getirdiği 2. maddenin değiştirilmemez, değiştirilmesi bile teklif edilemez hükmünün yok sayılmasını talep ettik. Yürürlüğü durdurma isteğimizi de dilekçemize ekledik.

Endişemiz odur ki üniversitelerde bilimsel özgürlüğün yerini dinsel inanca dayalı tartışmalar alacak. Üniversitelerde bir kaos yaşanmaya başlanacaktır. Bunların yaşanmamasını diliyoruz"