BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,31
HABER /  GÜNCEL

TÜSADtan önlem alın mesajı

Uluslararası mali piyasalardaki dalgalanma Türkiye'yi etkiler mi? TÜSİAD heyeti Ankara'ay çıkarma yaptı.

Abone ol TÜSİAD, gelinen noktanın “kriz” olmadığını ancak son 5 yıldaki büyümenin devam etmemesinin sosyal sorunlara yol açabileceğini belirtti.

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Başkan Yardımcısı Ferit Şahenk’in Ankara’daki ilk görüşmesi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’la oldu. TÜSİAD heyeti, daha sonra Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’le bir araya geldi. Toplantıya BDDK ve SPK başkanları, DPT Müsteşarı ve kamu bankalarının genel müdürleri de katıldı.

Uluslararası mali piyasalardaki dalgalanmanın Türkiye’ye etkisini değerlendiren TÜSİAD, gelinen noktanın “kriz” olmadığını ancak kamu ve özel sektörün yapması gerekenler olduğunu belirtti.

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ da hükümete “önlem alın” mesajı vererek, “Henüz 2008’in de başındayız. Dolayısıyla bu koordinasyonu bugün itibariyle ve bu ortamda başlatmak öyle zannediyorum ki bazı önlemler almak için son derece faydalı olacak” dedi.

Son 5yıldır yatırım harcamalarının dış kaynakla finanse edildiğini belirten TÜSİAD, bu yıl ve 2009’da gelişmekte olan ülkeler için dış kaynak olanaklarının küçüleceğine işaret etti. TÜSİAD, hazırlanacak önlem paketinde finans kaynaklarına daha ucuz ve daha kolay ulaşım için düzenlemeler yer almasını istedi.

Büyümenin yüzde 6-7 civarında olması gerektiğini de vurgulayan TÜSİAD heyeti işsizlik artışı gibi sosyal sorunların başka türlü çözülemeyeceğini belirtti.
TÜSİAD’dan hükümete, Türkiye’nin yatırım harcamalarının finansmanını herhangi bir kaosa ve krize sokmak gibi bir lüksü olmadığı uyarısı da yapıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, de “özel sektörün, ulusal ekonomiye katkı sağlayacak her türlü inisiyatifin, girişimin, önünü açmaya dönük düzenlemeleri yapmaya birlikte karar vereceğiz”’ dedi.