BIST 9.999
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.439,32
HABER /  GÜNCEL

Tefeci karta dadandı

Kartla altın yönteminden sonra tefecilerin de karta nakit para vermeye başlaması BDDK’yı harekete geçirdi.

Abone ol

KREDİ kartlarında 6 ayın üzerindeki taksitlere örtülü sınırlama getiren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), kredi karlarıyla ilgili ikinci operasyonu da tefecilere yönelik gerçekleştirdi. BDDK, kredi kartlarının tefecilik amacıyla kullanılmasını engellemek için kredi kartlarına ‘nakit’ sağlayan kuyumcuları ve şirketleri incelemeye aldı. Son dönemde tefecilerin nakit para vermek için kullandığı senetlerin yerine ‘kredi kartları’ almaya başladı. BDDK’nın tespitlerine göre, nakite ihtiyacı olan bir tüketici, kuyumculara veya nakit sağlayan firmalara başvuruyor. Örneğin, 25 bin YTL paraya ihtiyacı olan tüketici, nakit sağlayan firmaya gidiyor.

ALTIN İLE NAKİT YÖNTEMİ

FİRMA tüketiciye 20 bin YTL para veriyor. Firma, tüketici 25 bin YTL’lik alışveriş yapmış gösteriyor ve söz konusu alışverişi de, kredi kartından taksitler halinde çekiyor. Böylece yüzde 20’lik kesinti uygulamış olunuyor. Yeni tefecilik sistemi olarak nitelendirilen bu yöntemle, firma kendisini garantiye almış oluyor. Yine aynı sistemle kuyumculardan da altın alınıyor. Ancak alınan altın bir başka kuyumcuda bozduruluyor. Bu yolla da, tüketici nakit ihtiyacını gidermiş oluyor. Birden fazla kredi kartına sahip olan tüketiciler, bir kredi kartıyla sağladığı kaynağı bir başka kredi kartının borcunu ödüyor. Tüketicinin borcu ise katlanarak büyüyor.


Yasal düzenleme yapılacak

BDDK, kredi kartının nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılmasının son dönemde arttığını tespit etti. Bunun üzerine BDDK, kredi kartının nakit ihtiyaçlarını gidermek için kullanılan yöntemleri tespit etmek ve bununla ilgili önlem almak için, kuyumcuların kredi kartıyla satışlarını incelemeye aldı. Bu yönde yapılan incelemenin ardından, kuyumculara ve bankalara gerekli uyarılar yapılacak. BDDK, incelemenin ardından da, elde edilecek bilgi ve belgeler doğrultusunda yasal düzenleme yapacak. Alınacak tedbirlerle, kredi kartlarının nakit için kullanılmasının önüne geçilecek.