BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Paşaları istifaya sürükleyen 48 saat

Köşk-Hükümet-TSK üçgenindeki pazarlık sürecinde neler yaşandı?

Abone ol

Köşk-Hükümet-TSK üçgeninde peş peşe yapılan zirveler aslında büyük bir krizin sinyalini verdi. Ancak Cumhurbaşkanı'nın öğlen saatlerinde yaptığı açıklama bu beklentileri boşa çıkarmıştı. Akşam gelen haber ise krizin beklenenden de büyük olduğunu gösterdi. Peki son 48 saattir neler yaşandı?

Ankara’da Köşk-Hükümet-TSK üçgeninde, son 48 saattir arka arkaya zirveler yapıldı. Yüksek Askeri Şura öncesi yapılan zirvelerde mutabakat sağlanamadığı haberleri kulislere düşüyordu. Ancak kimse Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve Kuvvet komutanlarının emekliliklerini isteyeceği ihtimalini düşünmemişti.

Peki Türkiye tarihinin en büyük krizlerinden birine yol açan bu süreçte neler yaşandı, işte ayrıntıları:

Ankara’nın gündemi, üç gün sonra TSK'daki terfi ve atamaların yapılacağı Yüksek Askeri Şüra'ya (YAŞ) kitlenmiş, Pazartesi günü başlayacak ve 4 gün sürecek YAŞ toplantısında kriz çıkmaması için Başkent'te kritik zirveler gerçekleşmişti.

43 GENERAL VE AMİRAL TUTUKLU

14 orgeneralin olduğu Türk Silahlı Kuvvetleri’nde, aralarında YAŞ’ın doğal üyesi Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da bulunduğu 43 general ve amiral tutuklu. Bu durum 1 Ağustos’ta toplanacak YAŞ’taki hesapları karıştırdı.

Hükümet kanadında yapılan yorumlar, tutuklu generallerin terfi edilmeyeceği gibi emekli de edilmeyeceği, dosyalarının YAŞ’a bile gelemeyeceği yönündeydi. YAŞ öncesinde hükümetin Kanun Hükmünde Kararname gibi yollara başvurarak tutuklu komutanları ‘res’en emekli etme’ arayışına girmesi ise Genelkurmay’ı rahatsız etti. Bu durum 2010 yılındaki YAŞ toplantısında olduğu gibi 2011’de de krizin patlak vermesine neden oldu.

Ancak bu kez Cumhuriyet tarihinde daha önce rastlanmamış bir gelişme yaşandı. Kritik YAŞ öncesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tarihindeki en büyük kriz yaşandı ve Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ile kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanları emekliliklerini istedi.