BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bu şartlarda YAŞ toplanabilecek mi?

TSK'nın komuta kademesinin istifası sonrası Paazartesi günü başlayacak YAŞ'ın toplanıp toplanmayacağı da tartışma konusu.

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgenaral Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının emeklilik kararları sonrası, Pazartesi günü başlaması beklenen YAŞ'ın toplanıp toplanmayacağı tartışma konusu oldu.

Askeri Yargıtay Onursal Üyesi Ali Fahir Kayacan NTV'de katıldığı programda başka istifa ya da emekilik kararları olmaması halinde YAŞ'ın toplanabileceğini söyledi. Ancak Kayacan, yeni istifa ya da emekilik kararları gelebileceğini de belirtti.

ÖZEL GENELKURMAY BAŞKANI OLABİLİR Mİ?

YAŞ yasasına göre toplantıya vekaletten katılmanın mümkün olmadığını, katılımcıların mutlaka orgenarel olması gerektiğini söyleyen Kayacan şunları söyledi:

"Öncelikle Genelkurmay Başkanlığı'na doğrudan atama yapılması mümkün değil. Bu, Bakanlar Kurulu'nun teklifiyle Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Ve bu kişinin kuvvet komutanlığı yapmış olması gerekiyor. Jandarma Komutanı Necdet Özel ise kuvvet komutanı sayılmıyor. Bu şartlarda Özel'in Genelkurmay Başkanı olması mümkün değil. Öncelikle kuvvet komutanı olması lazım ki Kara Kuvvetleri'ne ataması olursa 1 gün o görevde kaldıktan sonra Genelkurmay Başkanı olması mümkün."

6-7 EKSİKLE YAPILABİLİR

Radikal gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek'e göre ise Başbakan YAŞ'a başkanlık eder ya da toplantı öncesinde yeni Genelkurmay Başkanını atayabilir . 6-7 eksik komutan ile YAŞ toplantısı yapılır.

ASKERLER KAÇIYOR

Komutanların emeklilik kararını SETA Başkanı Taha Özhan ise, "Sorunlarla yüzleşmek yerine kaçış" olarak nitelendirdi. Özhan şunları söyledi:

"Komutanlarda kurmay zekası, stratejisi olması gerek. Yaşanan olaya tepkiye bakınca sorunla yözleşmek yerine kaçış görülüyor. Hoş bir manzara değil. İstifa da bir tepkidir. Son dönem moda haline geldi. Son boykot krizi. Türkiye normalleşmeye çalışırken bunu anlamak yerine geri çekilmek stratejisi uyguluyorlar. Normalleşmede aktör olmak daha doğrudur. Normalleşme sancısı olarak görmek gerek."