BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Yeni Genelkurmay Başkanı belli oldu

Işık Koşaner'in istifasının ardından Genelkurmay Komutanlığı'na Necdet Özel atanacak

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifasının ardından, Genelkurmay Başkanlığı'na atanacak isim de belli olmuş oldu. Köşk, kararnameyle istifayla boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine Jandarma Genel Komutanı Org. Necdet Özel atandı. Bu görevlendirmenin ardından Köşk, Özel'i başbakanlık onayıyla Genelkurmay Başkan vekili olarak görevlendirdi.  

Org. Işık Koşaner'in istifasıyla boşalan Genelkurmay Başkanlığı'na Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel atandı. Hükümet, istifalar sonrası ikili aşamada özel bir formülü devreye soktu. Başbakanlık, boşalan Genelkurmay Başkanlığı'na atama yapmak için, ilk adımda istifayla boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine Org. Necdet Özel'i atadı. Bu kararın duyrulmasının hemen ardından, akşam saatlerinde Köşk'ten yapılan ikinci açıklamada Özel'in Başbakanlık kararnamesiyle Genelkurmay Başkanvekili olarak atandığı duyruldu.

YASALAR NE DİYOR?

Yasalara göre Genelkurmay Başkanı olarak atanacak ismin, mutlaka kuvvet komutanı olarak bir günde olsa görev yapması gerekiyor. Jandarma Genel Komutanı ise yasalara göre kuvvet komutanı sayılmıyor. Bu nedenle hükümet ilk olarak kararnameyle Org. Necdet Özel'i Genelkurmay Başkanlığı'na atayabilmek için kararnameyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atadı. Böylelikle YAŞ toplantısı öncesi istifayla boşalan koltuklara birer birer atama yapacak olan hükümet, kura öncesi Genelkurmay Başkanlığı'na vekaleten de olsa boş koltuğu Org. Necdet Özel ile doldurmuş oldu.

İŞTE KÖŞK'TEKİ KRİTİK ZİRVENİN FOTOĞRAFLARI

KÖŞK'TE ZİRVE ÜSTÜNE ZİRVE

İşte TSK'da yaşanan istifa krizi saat saat böyle aşıldı:

18:19- Anadolu Ajansı Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ve kuvvet komutanları, istifa ederek emekliliklerini istediğini duyurdu.

- Başbakanlık'ta büyük bir hareketlilik yaşanıyor. İstanbul'a gitmesi beklenen Erdoğan'ın tüm programlarını iptal ettiği duyruldu. Erdoğan, Başbakanlık'ta hukukçu kurmaylarıyla bir araya geldi.

ORG. ÖZEL BAŞBAKANLIK'TA

18:26-
İstifa etmeyen tek isim olan Jandarma Genel Komutanı Org. Necdet Özel, Başbakanlık Merkez Binaya geldi. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından Özel, saat 20.05'te Başbakanlık'tan ayrıldı. Özel, Başbakanlık'ın ardından Köşk'e çıktı.

KÖŞK'TE ÜÇLÜ ZİRVE

20:32-
Erdoğan, Org. Özel'in ardından Köşk'e çıktı. Erdoğan, 21:36'da biten Özel görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü.

- Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada görüşmenin yaklaşık 1 saat sürdüğü belirtildi. Görüşmede, Jandarma Genel Komutanı Org. Necdet Özel'de hazır bulundu. Erdoğan görüşmenin ardından Başbakanlık Resmi Konutu'na geçti.

KRİZİ ÇÖZECEK KARARNAME KÖŞK'TE

21:51
- Köşk'teki üçlü zirvenin ardından Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Cumhurbaşkanlığı Köşk'üne çıktı. Ala'nın Org. Necdet Özel'i Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine atayan kararnameyi, Cumhurbaşkanlık makamına sunacağı belirtildi.

22:08- Efkan Ala, Cumhurbaşkanlığı'ndan ayrıldı.

BEKLENEN OLDU ÖZEL JET HIZIYLA GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NA ATANDI

Ala'nın bu ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı, Org. Necdet Özel'in Jandarma Genel Komutanlığı görevinden Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine atandığı duyruldu. Öte yandan Işık Koşaner'in emekliliği Resmi Gazete'de akşam saatlerinde yayınlandı. Bu kararın ardından Köşk, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Özel'i Genelkurmay Başkanvekili olarak atadı. Özel, devir teslim törenin ardından Pazartesi toplanacak Yüksek Askeri Şura'ya Genelkurmay Başkanı olarak katılacak.

KOMUTA KADEMESİ GEÇTİĞİMİZ YIL BOZULDU

Komuta kademesindeki atama krizi ilk olarak geçtiğimiz yıl Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura'da yaşanmıştı. Asker, Hasan Iğsız'ı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na düşünürken hükümet karşı çıkmış ve Necdet Özel'i Jandarma Genel Komutanlığı görevine atamıştı.

Necdet Özel'in bu görevinin ardından önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ardından da Genel Kurmay Başkanlığı'na atanması bekleniyordu.

KİMLER KATILACAK?

Şuraya katılacak orgeneral ve oramiraller:

1-Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, (Genelkurmay Başkanı)
2-Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner,
3-1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu,
4-2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük,
5-3. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman,
6-Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler,
7-Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Saldıray Berk,
8-Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu
9-Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel