BIST 10.899
DOLAR 32,22
EURO 34,97
ALTIN 2.480,12
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP liderinden hükümete sert tepki!

MHP lideri Devlet Bahçeli Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının istifasını yazılı bir açıklama ile değerlendirdi

Abone ol

MHP lideri Devlet Bahçeli Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının istifasını devlet krizi olarak nitelendirdi.

Krizden 'yargının ardından gözünü TSK'ya diken" hükümeti sorumlu tutan Bahçeli, askerlerin emekli olma kararını ise "millet iradesine saygı demokratik olgunluk" olarak nitelendirdi.

Bahçeli iki sayfalık yazılı açıklamasında "Gelecek hafta yapılacak YAŞ toplantısı öncesi ülkemiz büyük bir kriz ile karşı karşıya kalmıştır. Bugün itibariyle Genel Kurmay Başkanıyla birlikte üç kuvvet komutanın emekliliklerini zamansız bir şekilde istemeleri gündemi bütünüyle sarsmıştır. Bu olağandışı gelişmenin ciddi bir devlet krizine kapı araladığı gün gibi ortadadır" sözleriyle başladı.

KRİZİN SORUMLUSU HÜKÜMET

Krizin sorumlusu olarak AK Parti'yi gösteren Bahçeli şöyle devam etti:
"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geleneksel hiyerarşik yapısını alt üst etmeye kararlı olan AKP zihniyetinin, bugünkü bunalımın baş aktörü olduğu açık ve nettir. Son gelişmelerden TSK'nın yeniden dizayn edilmek istendiği anlaşılmaktadır. Uzun zamandır, Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup amiral ve generallerin Ergenekon, Balyoz, internet andıcı gibi isimlerle anılan darbe iddialarıyla ilişkilendirilmeleri bugün muhatap olunan krizin temelini oluşturmuştur."

ASKER GÖZÜNÜ TSK'YA DİKTİ

Bahçeli, siyasi iktidarın yargının AKP'lileştirilmesinden sonra gözünü Türk Silahlı Kuvvetleri'ne diktiği ve bundan kaynaklanan gerilimlerin önlenemez ve yönetilemez bir aşamaya geldiği anlaşılmaktadır'' dedi.

Cezaevlerindeki tutuklu komutanları hatırlatan, gelecek YAŞ'ta da 17 komutanla ilgili atama ve terfi tartışmalarına dikkat çeken Bahçeli, bu sürecin tırmanan terör düşünüldüğünde çok daha tehlikeli gelişmelere neden olacağını savundu.

BU SÜRECE NASIL GELİNDİ

Bugünkü sürece TSK'ya yönelik AKP'nin derin güvensizliği ve Cumhurbaşkanının aşırı kuşkusu eşliğinde gelindiğini savunan Bahçeli, geleneksel terfi ve atama sisteminin bozulmasıyla, TSK'nın yapısının harap edilmek istendiğini iddia etti.

AKP'NİN ÖLÇÜSÜZ KİBRİ

Hükümete yüklenmeyi sürdüren Bahçeli, "Nitekim istikrar sürsün sözleriyle ustalık dönemine geçtiklerini iddia eden AKP zihniyeti, şımarıklığından ve ölçüsüz kibrinden dolayı kontrolsüz bir istikrarsızlığın kapısını ardına kadar aralamıştır" dedi.

ASKERİN TAVRI DEMOKRATİK OLGUNLUK

Bahçeli askerlerin istifasını ise demokratik olgunluk olarak nitelendirdi. "TSK'nın komuta kademesi; AKP hükümetinin gerilimden beslenen politikalarına aynı şekilde cevap vermemiş ve millet iradesine saygı göstererek demokratik olgunlukla emeklilikten yana tercihini kullanmıştır" diyen Bahçeli şunları söyledi:

"Genel Kurmay Başkanıyla birlikte üç kuvvet komutanının, demokratik olgunluk göstererek emekliliklerini istemeleriyle başlayan devlet krizinin çözülmesi en başta hükümetin ve Cumhurbaşkanı'nın sorumluluğu altındadır. Bu krizin kökleşmesine ve derinleşmesine fırsat vermeden, YAŞ toplantıları zamanında gerçekleştirilerek yeni bir komuta heyeti dahil atama ve terfiler yapılmalı, sürecin normalleşmesi ülke ve millet menfaati yararına sağlanmalıdır. Sözde darbe iddialarına konu olduğundan dolayı terfi ve atamaları yapılmayan amiral ya da generallerin hakları da işleyen yargı sürecinin tamamlanmasına kadar saklı tutulmalıdır.

BU KARAR ACZİYET OLARAK GÖRÜLMEMELİ

Komutanların kararının acziyet olarak görülmemesini, geçmişin intikamını alırcasına TSK'yı zan ve töhmet altında bırakan uygulamalarından artık vazgeçilmesini isteyen Bahçeli hükümete çağrıda bulundu:

"AKP hükümeti sorumluluğunun farkına varmalı ve neden olduğu devlet krizinin çözülmesi için samimi adımları gecikmeksizin atmalıdır. Bu konuda siyasi iktidar tarih ve millet önünde büyük bir vebal altındadır."