BIST 9.016
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.295,48
HABER /  SAĞLIK

Pandemide ikinci dalgayla çocuk vakalar arttı! Yoğun bakıma kaldırılanlar oldu

Salgın döneminin çocuklar üzerindeki etkisi artmaya başladı. Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatih Varol, İkinci dalgadan sonra çocuklarda bu hastalıktan etkilenme oranlarında belirgin bir artış olduğunu söyledi. Varol, kovid-19'a yakalanan çocuklar arasında yoğun bakıma girecek kadar ağırlaşanlar olduğunu ifade etti.

Abone ol

Salgının başladığı Mart ayından bu yana Türkiye'nin en büyük pandemi merkezi olarak hizmet veren ve İstanbul'da en çok çocuk Kovid hasta tedavi eden merkezlerin başında gelen Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatih Varol, yoğun bakım ünitelerinde Kovid-19 pandemisinin başlangıcından itibaren aktif bir şekilde hasta karşıladıklarını söyledi.

İlk dalgada yasaklar çocukları korudu                                                                        Fatih Varol,  "Özellikle ikinci dalgadan sonra, çocuklarda bu hastalıktan etkilenme oranlarında belirgin bir artış olduğunu gözledik. Mart-Nisan aylarındaki birinci dalgaya göre bunun daha fazla görülmesi, hastalığın giderek daha iyi tanınmaya başlaması, Kovidin yarattığı kendi enfeksiyonunun dışında hastalık sonrası çocuklarda gelişen aşırı inflamatuar olayların da tespit edilmesiyle ilgili. Ancak bir neden de ilk dalgadaki karantina önlemleri sırasında çocukların çok daha iyi korunmasıydı. Çünkü çocuklarımız çok erken dönemde yasaklara maruz kaldılar. Bu da korunmaları için çok etkin oldu. tabii ki ikinci dalgada ev içi bulaşların daha yaygın olması da büyük bir etken" diye konuştu.

"Çocuklar hastalık geçtikten sonra da ağırlaşabiliyor"                                    Kovid-19 nedeniyle hastanede yatışı gereken çocuklarda erişkinlerden farklı olarak iki grup hasta olduğunu vurgulayan Dr. Varol, şöyle devam etti: "Birincisi, Kovid-19 enfeksiyonuna bağlı özellikle zatürrenin ön planda olduğu tablolar nedeniyle yatırdığımız hastalarımız. Bir de Kovidden iyileştikten sonra gelişen, bağışıklık sisteminin aşırı yanıtıyla ortaya çıkan inflamatuar sendrom dediğimiz MiS-C tablosu yoğun bakım yatışı gerektirecek kadar ağır olabiliyor."

O kanı her zaman doğru değil!                                                                              "Erişkinlerden farklı olarak ağır geçiren çocuklarda altta başka bir hastalık öyküsü de bulunmuyor.  Hiçbir yandaş hastalığı olmayan çocuklarda da bu iki durumu da yaşadık. O yüzden de çocukların hastalıktan korunmasına çok daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Çocuklarda erişkinlere göre hastalığın biraz daha hafif geçtiğine yönelik genel bir kanı var toplumda. Bu her zaman doğru olmayabiliyor.

2 çocuk üniteye bağlandı: İki çocuğumuzu yoğun bakımda Kovid nedeniyle yaşam destek ünitesine bağlamak zorunda kaldık örneğin. Bu iki hastanın ikisinde herhangi başka bir hastalık yoktu"

İki aylık bebekten 18 yaşına kadar her yaş grubundan çocuk hastayı Kovid nedeniyle tedavi ettiklerine de değinen Dr. Varol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mevsimsel olarak Kovid-19, sadece Kovid vakaları açısından değil, diğer hasta popülasyonumuzu da etkiledi. Genellikle Eylül ayından itibaren başlayan diğer viral ya da bakteriyel enfeksiyonlara bağlı ciddi yoğun bakım ihtiyacı gerektiren hastaların sayısında müthiş bir azalma oldu bu yıl. Kovid dışı solunum cihazı ihtiyacı olan ağır hastaların oranında da azalma oldu bu kış. Bunda da en büyük neden Kovid-19 için alınan tedbirlerin diğer enfeksiyonlara karşı da işe yaraması diyebiliriz.

Hastalıklar engellendi ama evdeki kazalar...                                                      Karantina önlemlerinin Kovidden koruduğunu ancak ev kazalarında artışa neden olabildiğini de anlatan Dr. Varol, "vaktinin neredeyse tamamını artık evde geçiren çocuklar konusunda aileleri daha dikkatli olmaları konusunda uyararak sözlerini şöyle noktaladı: Diğer enfeksiyonlara bağlı ağır hasta sayısında azalma olsa da bunun yanında başka handikaplar yaşadık karantina dönemlerinde." dedi.