BIST 9.525
DOLAR 32,67
EURO 34,92
ALTIN 2.523,48
HABER /  DÜNYA

Pamuk Dünyaya manşet oldu

Yabancı basın Pamuk hakkında soykırım ile ilgili söylediği sözleri ön plana çıkardı.

Abone ol

Yazar Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü alması dünya basınında geniş yer buldu.

KANADA
Kanada'da ulusal ve yerel bazda yayınlanan gazetelerin tamamında Associated Press'in haberi kullanılırken, Toronto Star Gazetesi, ''muhalif Türk yazar Nobel kazandı'' başlığını tercih etti. Haberde, Pamuk ile 2005 yılında yapılan ve hakkında dava açılmasına sebep olan röportajdan ölümlere yer verildi. National Post Gazetesi de ''Türk Yazar Nobel Edebiyat Ödülü kazandı'' başlığı ile aynı haberi kullandı.

RUSYA
Rus Eko Moskova radyosu, "Orhan Pamuk, bir İsviçre gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 1 buçuk milyon Ermeni ve 30 bin Kürdün öldürüldüğünü ve bu düşüncesinden dolayı kimsenin kendisini sevmediğini söyledi. Dolayısıyla Orhan Pamuk, Ermeni soykırımını kabul ederek bu konu hakkında değişik düşünce sergiliyor. Bir Avrupa ülkesi, insanları farklı düşünceleri yüzünden hapis cezasıyla korkuturken, diğer bir Avrupa ülkesi
farklı düşüncesini ifade eden birini Nobel Edebiyat ödülüyle onurlandırıyor."

WASHİNGTON POST
Washington Post, Nobel ödülüne layık görülen Orhan Pamuk hakkında daha önce açılan davaya ilişkin olarak da "Bu konu, Türkiye'nin insan hakları durumunasaldırmak için, Türkiye'nin AB'ye katılmasına karşı çıkanlarca kullanıldı" yorumunu yaptı.

WASHİNGTON TİMES
Romancı Orhan Pamuk'un bu yılki Nobel edebiyat ödülüne layık görülmesi ABD basınında geniş yankı bulurken, aşırı sağ eğilimli Washington Times gazetesi, "Nobel bile siyasetten kaçamadı" yorumunu yaptı. Gazetenin yorum-haberinde, "Bu post modern Türk romancısı, geçen yıl büyük
şöhret kazandı, ancak eserlerinden çok, ülkesinde Türklüğe hakaret suçundan yargılanmasından dolayı" ifadesi kullanıldı.

LOS ANGELES TİMES
Los Angeles Times gazetesi ise Orhan Pamuk'un Nobel ödülü için seçilmesi
konusunda, "kısa süre önce cezaevine girme tehlikesi altındayken, o zengin birmelankoli içeren romanlarıyla şimdi bir Nobel sahibi" ifadesini kullandı.
Gazete, "Pamuk'un sanatı geniş övgü görüyor, ancak birçoklarına göre siyasi
eylemciliği, İsveç Kraliyet Akademisi'nin kararının arkasında yatıyor" yorumunuyaptı.