BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,68
ALTIN 2.524,69
HABER /  GÜNCEL

Ermeni gölgesindeki Nobel ödülü

Ermeni tasarısının gölgesinde gelen Nobel ödülü kimini sevindirdi, kimini kızdırdı. İşte tepkiler

Abone ol

Tarihimizde ilk kez bir Türk dünyanın en prestijli ödülü sayılan Nobel'in sahibi oldu. Gelen ödül, Ermeni tasarısının kabulu ile aynı güne rastlayınca, reaksiyonlar farklı oldu.

MEDYA NE DEDİ?

Fransa'daki rezaletle birleştirince, bugünkü durumumuz özetle şudur:
"Soykırım yoktur" diyene... Hapis.
"Soykırım vardır" diyene... Nobel.
Orhan Pamuk, 1 milyon Euro alacak.
Biz, adam başı, birer yıl yatıp, 45'er bin Euro ödeyeceğiz. (Sabah)


Sevindim. Gerçekten çok sevindim. Yıllardır dünya gündemini sadece Kürt, Ermeni, Kıbrıs meseleleriyle dolduran Türkiye’nin, bir Nobel yazarı çıkarmasına gerçekten çok sevindim. Aynı anda içimden, belki bütün Türklerin de içinden geçen o duygu geçti.Keşke o sözlerle gönlümüzü yaralamamış olsaydı. (Hürriyet)


Orhan'ın Nobel Edebiyat Ödülü'nü almış olması, bende sadece Türk edebiyatından da bir yazarın evrensel sanat pırlantaları koleksiyonunda hak etmiş olduğu yere oturmuşluğunun sevincini değil, aynı zamanda yüreğimdeki küskün ve sönmüş yıldızların ortak cümbüşünü de yeniden yarattı. (Milliyet)


Bir Türk Nobel'i kazandı... Ne mutluluk? Ama Türk yazarı olduğu ve edebi gücü sayesinde mi yoksa Türkiye'yi dış odakları memnun edecek şekilde eleştirdiği ve bunu iyi pazarladığı için mi? Pamuk'un Nobel ödülü almasıyla Fransız Parlamentosu'nun Türkiye'yi mahkûm eden yeni bir karar almasının aynı güne rastlaması da kaderin ayrı cilvesi tabii ki... (Milliyet)

ZÜLFÜ LİVANELİ : "Orhan'ı kutluyorum"
Sonunda Türk edebiyatı bir Nobel aldı. Orhan’ı yürekten kutluyorum.
Biliyorum ki Türkiye’de bu ödül çok tartışılacak. Orhan’ın Ermeniler ve Kürtler hakkındaki sözleri tekrar gündeme getirilecek. Ama bence Nobel gibi bir ödülü gündelik siyasi tartışmaların ötesinde değerlendirmek gerekiyor. (Vatan)

HAŞMET BABAOĞLU : "Pamuk'un ödülü ret konuşması"
İtiraf ediyorum ki, ajanslar “Nobel Edebiyat Ödülü Orhan Pamuk’a verildi” haberini geçtiği andan beri hayal kuruyorum.
Neyin hayali mi? Aynı ajansların “Orhan Pamuk ödülü reddetti” haberlerini geçişinin hayalini tabii. Olmayacak şey belki, biliyorum.
Ama hayali bile güzel! (Vatan)

NECATİ DOĞRU : "Yazarımız Nobel'i aldı"
Türk yazar Orhan Pamuk’un Nobel’i alması ile Fransa Parlamentosu’nun “Türkleri soykırımcı diye mahkûm edip aşağılayan yasaya ek bir de ceza yasası” çıkarması aynı güne denk geldi. Acı verici rastlantı. Hüzün dolu tesadüf. “Kim Türkiye’de doğup büyümüşse fakat Türk’e küfür ederse onu alırlar baş tacı ederler, Nobel bile verirler” diyenleri haklı çıkarıcı bir tesadüf. Kendi ulusuna Ermeni soykırımı konusunda iftira ettiği için Orhan Pamuk’a bu ödülü verdiler diye şüphelenenleri haklı çıkartacak bir rastlantı. (Vatan)


Sevindim. İyi oldu. Türkiye rahatladı. Orhan Pamuk rahatladı. Bizim de üzerimizden ağır bir yük kalkmış oldu.  Orhan Pamuk, artık, ağırlığı eserlerine verecek, ‘oryantalist’ suçlamasını (Hilmi Yavuz’un kulakları çınlasın) haklı çıkaracak işler yapmayacak, spekülatif alanlarda ispat-ı vücut etmeye kalkmayacak. (Star)


Nobel Edebiyat ödülü ilk kez bir Türk'e verildi. Türkiye, tarihinde ilk kez kültür, sanat alanında bu seviyede böyle bir dünya devi üretiyor ve ilk kez böylesine gururlanabiliyor. Kendini bilen, aklı başında olan Orhan Pamuk'la iftihar eder… Pamuk'un şanssızlığı, ödülü aldığının, belki de Fransız meclisinin Ermeni soykırımına ilişkin yasayı onayladığı gün açıklanmış olmasıdır. Geçin bunu bir kalemde… (Yeni Şafak)

EDEBİYATÇILAR NE DEDİ?

Yaşar KEMAL: "Bu ödülü hak etmişti"
Hak ettiği ödülü almasına çok sevindiğimi, inandıklarının ardında da inatla durmaya devam edeceğine dair hiç kuşkum olmadığını söyledim. Orhan Pamuk ödülü hak etmişti.

Murathan MUNGAN : 'Tadını çıkarmalıyız'
"Ödülü aldığını duyunca çok sevindim. Herkese bunun tadını çıkarmayı öneriyorum. Bütün ödüller tartışmalıdır ve çeşitli dengeler gözetir. Nobel gibi dünya çapında bir ödülün de bazı dengeleri gözetmesi mümkün.

Ayşe KULİN : 'Çok memnun oldum'
Çok memnun oldum. Bazen bu konularda siyasi şeyler de tartışılıyor. Ama önemli değil. Nasıl olursa olsun bir Türk'ün kazanmış olması çok iyi.

ÖDÜLE KIZANLAR
Alev ALATLI : 'Ödülü reddetmelidir'
Gelinen bu noktada Orhan Pamuk şu kadarcık entelektüel namusu varsa ödülü bugün hemen reddetmelidir. Nobel Ödülü ile Fransa'daki Ermeni tasarısının aynı anda geçmiş olması belki Pamuk açısından bir şanssızlıktır ama AB ülkeleri düşünüldüğünde Nobel ödülleri de dahil olmak üzere bu bir tavırdır. Yaşar Kemal'den esirgenen Nobel Edebiyat Ödülü'nün Orhan Pamuk gibi vasat bir yazara veriliyor olması üzerinde bir daha düşünülmesi gereken bir konudur.

Özdemir İNCE : 'Türkiye tarihi satıldı'
Ödül kesinlikle Türk Edebiyatı'na değil, Orhan Pamuk'a verildi. Türkiye tarihi satışa çıkarılmış ve '0' noktasında satılmıştır. Bundan sonra benim korkum, Orhan Pamuk isminin önüne Nobel ödülü sahibi ibaresi konularak bahsedilecek olması. Bunun en büyük mahsuru, 'Nobel Ödüllü Orhan Pamuk, Türkler Ermeniler'e katliam yaptı dedi' diye sunulacak olması.