BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,96
ALTIN 2.437,45
HABER /  GÜNCEL

Yaşar Kemal mi Pamuk mu?

Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü'nü alması edebiyat çevrelerinde tartışma konusu.

Abone ol

Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü'nü alması edebiyat ve köşe yazarları arasında tartışılıyor. Nobel'in geçmişte siyasi kararlar verdiğine dair örnekler ve Pamuk'un soykırım açıklamaları ödüle gölge düşürdü.. Bazı edebiyatçı ve yazarlar ödül ile en iyi yazar ayrımına gitti. Star gazetesinden Ahmet Kekeç de bunlardan biri.

Edebiyatçı Ahmet Kekeç ödüle sevinse de en büyük yazarın o olmadığı görüşünde.  Kekeç, Pamuk'un iyi yazar olduğunu kabul ediyor. Sevincini de . sözleriyle dile getirdi. Ama Pamuk'un en iyi olduğunu kabul etmiyor. Yazarın gönlündeki aslan ise Yaşar Kemal. Ödülü politik bulan Kekeç, Kemal'in en iyi olduğuna dair üç eseri de örnek gösterdi:  ‘Ortadirek’e, ‘Kuşlar da Gitti’ye, ‘Akçasazın Ağaları’

Yazar, buna karşın Pamuk'un hakkını da teslim etmiyor değil. Yazar şu sözlerle de ödül alan Pamuk'u övüyor:

"Türk iktisat tarihine yapılmış ‘derinlemesine yolculuğun’ öyküsü olan ‘Cevdet Bey ve Oğulları’ hálá aşılamamış bir ‘çağ romanı’dır. Araya sıkıştırılmış ‘Sessiz Ev’, birincisinden izler taşısa da, resmî ideolojiye, resmî toplum tasavvuruna karşı bir yazarlık tutumunu yansıttığı, ‘bağımsız yazarlık tutumu nedir?’ sorusuna cevap teşkil ettiği için önemlidir. Türk devrimlerinin, (Emre Kongar’ın çok sevdiği ve çok sık kullandığı ifadeyle) ‘Türk aydınlanması’nın mahiyetini anlamak isteyenler ‘Sessiz Ev’e, dolayısıyla unutulmaz Selahattin Darvınoğlu tiplemesine bakabilirler."