BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,74
ALTIN 2.489,28
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Google dijital kütüphanesi genişliyor

İnternet arama motoru Google dijital kütüphanesinin gelişmeye devam ediyor

Abone ol

Google'dan yapılan açıklamada, Google'ın dünyadaki bütün kitapları internet ortamına koyarak, dijital kütüphane oluşturma projesine bir Amerikan üniversitesinden daha destek geldiği ve projenin tartışmalara rağmen geliştiği bildirildi.

Yapılan anlaşmaya göre, Wisconsin-Madison Üniversitesi ve Wisconsin Tarih Kurumu kütüphanesindeki kitaplar dijital ortama aktarılarak, Google kütüphanesinin sanal raflarındaki yerlerini alacaklar. Her iki kütüphanede yer alan toplam 7 milyon civarındaki kitabın ABD'deki en büyük tarihi belge kolleksiyonlarından biri olduğu belirtiliyor.

California, Harvard, Stanford, Oxford, Madrid Complutense üniversiteleriyle New York Halk Kütüphanesi ve Amerikan Kongre Kütüphanesi, Google'ın projesine destek veren kurumlar arasında yer alıyor. Google, yayıncı ve yazarların endişelerini azaltmak için telif eserlerle ilgili olarak sadece temel bilgileri internet üzerinden kullanıma sunuyor ve kullanıcıları kitapları ödünç ya da satın alabilecekleri yerlere yönlendiriyor.

Google kütüphanesinde, kamusal alana ait kabul edilen çalışmaların tamamına ücretsiz olarak ulaşılabiliyor. ABD ve Avrupa'daki yayınevleri, iki yıl önce hayata geçirilen dijital kütüphane projesinin telif haklarını ihlal edeceği gerekçesiyle Google'ı mahkemeye vermişti. Geçen hafta ise yayıncılar, içeriği daha kapsamlı olarak kullanıcılara sunabilecek, ancak telif haklarını da aynı ölçüde gözetebilen yeni bir teknoloji kullanan internet arama motorlarına ''zeytin dalı'' uzatmışlardı.