BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.509,47
HABER /  POLİTİKA

Öymenden tezkere eleştirisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, hükümetin yabancılara direnemediğini savundu.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, ''Ülkemiz çok zor bir dönemden geçiyor, 2006 yılının sıcak bir yıl olacağı şimdiden anlaşılmaktadır'' dedi.

Öymen, partisinin Trabzon il teşkilatınca Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde düzenlenen, ''Türkiye'nin Ulusal Çıkarları'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, hiçbir zaman dış politikayı iç politikayla karıştırmadıklarını söyledi.

Dünyanın en riskli, çatışma ihtimali en yüksek bölgelerinin Türkiye'nin çok yakınında olduğunu vurgulayan Öymen, ''Ülkemiz çok zor bir dönemden geçiyor. 2006 yılının sıcak bir yıl olacağı şimdiden anlaşılmaktadır. Türkiye'nin iç barışı, huzuru, halkın güvenliğini korumak için büyük bir dikkat göstermesi, milli birlik anlayışıyla hareket etmesi gerekmektedir'' diye konuştu.

Hükümetin, ulusal çıkarları, her alanda tam bağımsızlığı koruma hedefine Türkiye'yi ulaştıracak birikim ve iradeye sahip görünmediğini ileri süren Öymen, şunları kaydetti:

''Hükümet yabancıların baskısına karşı yeterli direnme gücünü göstermiyor. İşte hükümetin 1 Mart tezkeresini Meclise sunabilmesi bu çaresizliğin ve dış baskılara karşı dirençsizliğin en bariz göstergelerinden biridir. Yabancı ülkeler istedi diye biz topraklarımızı bir saldırı üssü haline getirecektik. Bir cephe ülkesi haline getirecektik. CHP öncülüğünde TBMM buna izin vermedi ve Türkiye'yi bir savaş ülkesi yapmadı.''

Başbakan Erdoğan'ın gereksiz yere ''alt kimlik, üst kimlik' tartışması açtığını öne süren Öymen, şunları kaydetti:

''Söylenmesi gereken şey, aynen Atatürk'ün Cumhuriyet'i kurarken belirlediği temel yaklaşım olacaktı. O da hangi dinden, hangi etnik kökenden gelirse gelsin Türkiye'ye vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkesin Türk milletini oluşturduğu görüşüdür.''

''BAŞBAKANI KULLANDIRTMAYIZ...''

Öymen, Başbakan'ın danışmanının Amerika'da yaptığı açıklamanın çok büyük yankı uyandırdığını ileri sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Siz Türk milletinin desteğiyle mi iktidarda kalmak istiyorsunuz, yoksa yabancıların desteğiyle mi? 'Bizi 6-7 yıl daha iktidarda tutun' diyor yabancılara. Demek ki siz iktidarınızı sürdürmek için ABD'den medet umuyorsunuz. Türkiye, hiçbir zaman böyle bir duruma düşürülmemişti. Hele 'Başbakanımızı kullanın' sözü şimdiye kadar hiç söylenmemişti. Siyasi kanaati, ideolojisi, partisi ne olursa olsun, hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'nı kullanamaz. Onu iktidar partisi kullandırtsa biz kullandırtmayız. Türkiye'nin Başbakan'ı sadece ve sadece Türk milletinin emrinde ve hizmetindedir. Yabancıların hizmetine giremez.''

Öymen, hükümetin gidişinin iyi olmadığını iddia ederek, iktidara yaptıkları uyarıların onları izledikleri yanlış yoldan döndürmediğini savundu. Onur Öymen, Türkiye'de Lozan Antlaşması'nı feda edecek tek bir hükümetin çıkmayacağını belirterek, ''Lozan, bizim devletimizin bel kemiğidir. AB, azınlıklar konusunda Avrupa standartları uygulansın diyor. Bu bir kara mizahtır. Avrupa'da var mı böyle bir standart'' dedi.