BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.400,90
HABER /  GÜNCEL

Dünyanın en uzun pastası

Alanyalı aşçılar en uzun pasta rekorunu kırdı. Pastanın boyu ise 2 bin 710 metre.

Abone ol

Antalya’nın Alanya ilçesinde, Akdeniz Profesyonel Aşçılar Birliği (AKPAB) üyesi 285 aşçı tarafından Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmek amacıyla gerçekleştirilen rekor denemesi kapsamında, 2 bin 710 metre uzunluğunda pasta yapıldı.

Pastayı yapabilmek için 4 aydır çalışan Alanyalı aşçılar ve pasta ustaları, zorlu rekor denemesini başarıyla sonuçlandırdı.

Rekor denemesi, Alanya-Mersin karayolunda, Atatürk Anıtı ile Milli Egemenlik Stadyumu arasında yapıldı. Denemeyi, Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural, bir doktor, bir noter ve iki şahit izledi.

Prof. Dr. Orhan Kural’ın daha önceki rekorun 2 bin 663 metre ile Güney Afrikalı aşçılara ait olduğunu ve pasta uzunluğunun artırılması gerektiğini söylemesi üzerine, Alanyalı aşçılar 2 bin 601 metre olan pasta uzunluğunu, 2 bin 710 metreye çıkardılar.

Vatandaşların ve turistlerin yoğun ilgi gösterdiği rekor denemesi, renkli görüntülere sahne oldu. Saat 05.00’da başlayan deneme, saat 13.15’de başarıyla sonuçlandı. Alanyalı ustaların, sokak ortasında yaptığı dev pasta, ölçüm işlemi tamamlandıktan sonra kesilerek, denemeyi izleyenlere dağıtıldı.

REKOR DENEMESİNİN SONUCU 4 AY SONRA BELLİ OLACAK
Deneme sonrası Prof. Dr. Orhan Kural, AKPAB Başkanı Bayram Ergün ve Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, basın toplantısı düzenledi.
Prof. Dr. Kural, 2 bin 710 metre uzunluğunda ve 16 santimetre genişliğindeki pastanın, başarıyla tamamlandığını, Guinness Rekorlar Kitabı’nın öngördüğü tüm koşulların yerine getirildiğini söyledi.

Denemenin, rekorlar kitabına girip girmeyeceğinin 4 ay sonra belli olacağını bildiren Prof. Dr. Kural, "Her şey mükemmel oldu. Tecrübelerime göre bu çalışma Guinnes Rekorlar Kitabı’na girer. Şahitlerin, noterin ve doktorun verdiği raporların hepsi olumlu. Şimdi buradaki olayın bilgilerini toplayarak, merkeze göndereceğim" dedi.

Guinness Rekorlar Kitabı’nda Türkiye’ye ait 21 rekor olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kural, bu denemenin, 22. olarak kitaba gireceğine inandığını bildirdi.

AKPAB Başkanı Bayram Ergün ise 4 aydır çalıştıkları rekor denemesini başarıyla tamamladıkları için mutlu olduklarını ifade ederek, "Pasta yapımına 4 gün önce başladık ve bugün halkın huzurunda son şeklini verdik. Denemeye destek veren 35 tesisin yöneticilerine teşekkür ediyorum" dedi.
Rekor denemesinde, 285 aşçı ve pasta ustasının çalıştığını bildiren Ergün, pastanın yapımında, 159 bin yumurta, 5 bin 512 kilogram toz şeker, 5 bin 512 kilogram un, 795 kilogram pasta katkı maddesi, 265 kilogram kabartma tozu, 1060 kilogram pasta yağı, 5 bin 300 litre süt, 700 kilogram toz şanti, 2 bin 650 kilogram muz, 255 kilogram kiraz şekerleme, 2 bin 650 litre su kullanıldığını kaydetti.