BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.401,93
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dünya evrende bir nokta

Galaksideki Güneş ve 9 gezegen karşılaştırıldığında, Dünyanın gerçekten çok küçük.

Abone ol

Evrendeki milyarlarca galaksiyi, her bir galaksiyi oluşturan milyarlarca yıldızı bir yana bırakıp sadece galaksideki Güneş ve 9 gezegen karşılaştırıldığında, Dünyanın gerçekten ne kadar küçük olduğu görülüyor.

Karşılaşmaları normal şartlarda imkansız olan bir yerde birbirini gören 2 kişi, o anki şaşkınlıklarını genelde "dünya ne kadar küçük" sözüyle ifade eder. Peki, gerçekten de dünyanın bu deyimi kullanan kişilerin sandıklarından da küçük olduğunu biliyor musunuz?


Bilim adamları, evrenin milyarlarca galaksiden meydana geldiğini ifade ediyor. Her bir galakside de milyarlarca yıldız bulunuyor. Yıldızlar, Güneş gibi büyük gök cisimleri.

Örneğin Dünya veya Ay birer yıldız değil, sadece gezegen. En büyük galaksideki yıldız sayısı yaklaşık 3 trilyon. Orta büyüklükteki bir galakside yaklaşık 200-300 milyar, küçük bir galakside ise yaklaşık 100 milyar yıldız bulunuyor.

Dünyanın içinde bulunduğu galaksi olan Samanyolu'nun şekli sarmal, yani bir "rüzgar gülü"ne benziyor. Merkezinden dışa doğru açılan kolları var. Bu kollar 4 tane. Bunlardan birinin adı "Avcı Kolu". "Güneş Sistemi" denilen gezegenler topluluğu bu kolda bulunuyor ve bu topluluktaki gezegenlerden biri de Dünya.

Güneş Sistemi, Samanyolu Galaksisi'nin merkeze yakın olan kısmında. Buna rağmen merkezin etrafındaki turunu, ancak 220 milyon yılda tamamlıyor. Dev Samanyolu, milyarlarca yıldır bu biçimini ve hareketini sürdürüyor. İçindeki yıldızlar, son derece büyük bir hızla dönerek düzenlerini ve yörüngelerini koruyor. x

Güneş Sistemi; Güneş, 9 gezegen ve bu gezegenlerin 61 adet uydusundan meydana geliyor. Bu gezegenlerin arasındaki boşlukta birçok kuyruklu yıldız ve göktaşı bulunuyor. Bütün bu gökcisimlerinin en büyüğü olan Güneş ise, tüm Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alıyor.

Bu 9 gezegen, hem kendi etraflarında hem de Güneş'in etrafında sıralanmış bir şekilde sürekli dönüyor. Güneş'e en yakın olandan en uzağa doğru gezegenlerin sıralaması Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton şeklinde. Görüldüğü gibi Dünya, Güneş'e yakınlık sıralamasında üçüncü.

Büyüklüklerine göre bu 9 gezegen, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür, Plüton şeklinde sıralanıyor. Buna göre, Dünya beşinci büyük gezegen. Evrendeki milyarlarca galaksiyi, her bir galaksiyi oluşturan milyarlarca yıldızı bir yana bırakıp sadece galaksideki Güneş ve 9 gezegen karşılaştırıldığında, Dünyanın gerçekten ne kadar küçük olduğu görülüyor.