BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.433,22
HABER /  POLİTİKA

Mumcu İzmirde konuştu

ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu kahvaltıda fişleme haberlerine sert çıktı.

Abone ol

ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, partisinin İzmir İl Başkanlığı'nın İzmir Ticaret Odası Lokali'nde düzenlediği kahvaltıda basının mensuplarıyla bir araya geldi.

Seçim olasılıkları üzerine bir değerlendirme yapan Mumcu, henüz Türkiye'de bir seçim beklentisinin ortaya çıkmadığını savunarak, "Ama bu, seçimin çok uzak olduğu anlamına gelmiyor. Bana göre iktidar, henüz kendisi de karar verebilmiş değil. Ama onlar da her ihtimale karşı sonbaharda seçime hazırlıklı oluyor. Kendileri her bakımdan seçime hazırlıklı olduğu kadar, rakiplerinin olabildiği kadar hazırlıksız olması için her şeyi yapıyorlar ve hukuk çiğneyerek yapıyorlar" diye konuştu.

Toplantıda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Mumcu, bir gazetecinin jandarmanın fişleme yaptığı yönündeki haberleri hatırlatarak değerlendirmesini sorması üzerine, şunları söyledi:

"Bu değerlendirilecek bir şey değil. Bunun bir değeri yok. Bu, kabul edilebilir bir şey değil. Medeni devletler, medeni toplumlar, silahlı kuvvetlerini sivillerin yönettiği ve denetlediği toplumlardır. Yani, yüzyıllardan beri medeniyetin anlamı bu olmuştur. Silah kullanımının siviller tarafından denetleniyor olması, silah kullanma imkanının bir hukuka bağlanmış olması ve silah kullanma yetkisi verilmiş kuvvetlerin sivil mekanizmalar tarafından yönetiliyor ve denetleniyor olması.

Medeniyet budur. Halen silahlı güçlerin denetleme eğiliminde, yönetme, fiş tutma eğiliminde olduğu bir ülkede sorunun çok büyük olduğu aşikardır, ayıptır. Batı medeniyetleri Magna Carta ile kralın yetkilerini bağladı. Biz de geçmişte Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinde bunu yaptık. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte halkın iradesini ortaya çıkardık. Cumhuriyet, adı üstünde cumhuriyet. 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir', cumhuriyetin kurucusu büyük Atatürk'ün en büyük sözü, temel ilkesi.

Şimdi ise birilerinin cumhuriyeti korumak adı altında hakimiyet-i milliyeyi ayaklar altına almasına izin vermeyiz. Herkes haddini, görevini ve hukukunu bilecek"
12 Eylül darbesini yapanların yargılanmamasını da eleştiren Erkan Mumcu, "Birileri geliyor ülkenin rejimini silah zoruyla eline alıyor sonra da kimse hesap soramıyor. 12 Eylül sürecini yapanların yargılanması gerekir. Bu darbeyi yapanlar da bu süreçte kendilerini savunsun. Bunun sonunda da bağımsız yargı kararını versin.

Bu yargılamanın yapılmaması Türkiye'nin ayıbıdır. Böyle bir sistemin olduğu yerde sıradan vatandaşlar devletine, adaletine nasıl güvensin? Devletin, adaletin olmadığı bir yerde sistemin güvenilirliği yoktur. Bir bekanın tek güvencesi vardır, adalet" dedi. Mumcu, daha sonra ilçe ziyaretleri yapmak üzere İzmir'den ayrıldı.