BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.326,03
HABER /  GÜNCEL

Olay film Kanaltürkte

Büyük gürültüler koparan ve soykırım iddialarını konu alan Ararat filmi Kanaltürk'te ekrana geliyor.

Abone ol

Ermeni kökenli Kanadalı yönetmen Atom Egoyan'ın, Ermeni soykırımı iddialarını konu alan tartışmalı filmi Ararat bu akşam saat 21:30'da Kanaltürk'te gösterilecek.

Yayınlanıp yayınlanmaması halk oylamasına sunulan Ararat, olayları film içinde film kurgusuyla anlatıyor. Filmin ana örgülerinden biri Ermeni ressam Gorky'nin 1915 ile 1918 yılları arasında Doğu Anadoluda yaşadıkları. Bu yıllarda annesini kaybeden Gorky'nin hikayesi günümüz Kanada'sında film olarak çekiliyor.

Ararat'ın ana karakterlerinden biri de aynı zamanda Egoyan'ın eşi olan Arsine Hancıyan'ın canlandırdığı sanat tarihçisi Gorky uzmanı Ani. Genç kadın bir yandan da kendi kişisel problemlerini çözmeye çalışıyor. Gorky'nin yaşamını konu alan filmde bir Türk subayı canlandıran Ali adlı yarı Türk bir oyuncu da rol alıyor. Bu arada Ani'nin oğlu Raffi, Türkiye'ye gelip ailesinin köklerinin ait olduğu yerde yani Ağrı Dağı ve çevresinde çekim yapıyor. Kanada'ya dönüşünde ise üzerinde uyuşturucu bulunduğu şüphesiyle bir gümrük polisi tarafından sorguya alınıyor.

Bu arada atalarının yaşadıkları genç Raffi'nin kafasında yeniden canlanıyor. Ararat'ta Egoyan'ın eşi Arsine Hancıyan, Ermeni asıllı ünlü Fransız müzisyen Charles Aznavour, Simon Abkaryan, David Alpay, Brent Carver, Eric Bogosyan, Elias Koteas rol alıyor.

GÖSTERİMİN ARDINDAN TARTIŞMA PROGRAMI

Filmin Kanaltürk'teki gösterimnin ardından Gerçekler Özel adlı bir program da yayınlanacak. Programa emekli korgeneral Kemay Yavuz, Agos Gazetesi Genel Yayın YÖnetmeni Hırant Dink ve sinema eleştirmeni Necati Sönmez katılacak.

ŞİDDET SAHNELERİ VAR

Filmde şiddet içeren birçok sahne bulunuyor. Türk askerleri Ermeni köylerine girerek kadınlara tecavüz ediyor, genç kızları soyarak dans ettirdikten sonra üzerlerine benzin döküp yakıyor. Ararat'ta öykü, film içinde film kurgusuyla anlatılıyor. Belge Film tarafından satın alınan ve Türkiye'de gösterilmesi planlanan film yoğun baskılar ve tartışmalar üzerine seyirciyle buluşamadı. 2002 yılında 55. Cannes Film Festivali'nde de yarışma dışı olarak gösterilen Ararat hem Türk hem de yabancı sinema eleştirmenlerini hayal kırıklığına uğrattı. Pek çok eleştirmen, Ararat'ı, kariyerinde Felicia'nın Yolculuğu, Exotica, Arshille'in Porttesi gibi nitelikli filmler bulunan Egoyan'a yakıştıramamıştı.

AİLEMİN MEMLEKETİNİ ZİYARET ETMEK İSTİYORUM

Ararat'tan sonra bir daha böyle filmler çekmek istemediğini söyleyen Atom Egoyan bir röportajında "Filmin tarihi olayları anlatmaktan çok, o tarih bugün insanların kafasında nasıl yer ediniyor, onu vurgulamaya çalışan bir kurgulama'' olduğunu söylemişti. Egoyan; ailesinin memleketi olan Arapkir ve Develi'yi ziyaret etmek istediğini de sözlerdine eklemişti.