BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,08
ALTIN 2.324,58
HABER /  GÜNCEL

Kürt örgütlerinden PKKya

Artan terör olayları ortamı gererken Türk ve Kürt aydınlarının PKK'ya çağrısı ortak oldu.

Abone ol

Muş - Bingöl bölgesinde düzenlenen operasyonda öldürülen 14 teröristin cenaze törenlerinin ardından başlayan terör olayları tırmanırken, PKK'ya yönelik "silahı bırak" çağrıları artıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Elde silahla dolaşmaya gerek yok. Silahsız bir şekilde gelirsin, masada her şeyi konuşursun" sözleri tartışma yaratırken, örgüte şiddeti bırakması yönünde yapılan çağrılar dün de sürdü.

İnsan hakları alanındaki girişimleri ve yazılarıyla da bilinen Prof. Dr. Murat Belge, Radikal'deki köşesinde son dönemde kaleme aldığı yazılarda, şiddete karşı Kürt aydınların sesini duymakta zorlandığını vurguladı. Belge, "Gelinen aşamada, Türk aydınlardan çok Kürt aydınlara önemli işler düştüğü kanısındayım. Onların önünde bir 'hareket alanı' açılıyor, olayları 'çatışma' kanalından çevirip 'barış' kanalına çekme imkânları doğuyor ve öncelikle Kürt aydınların kullanabileceği imkânlar bunlar" görüşünü dile getirdi.

Fırat'tan açıklama

Başbakan'ın, daha sonra "Terör örgütünün muhatap alınması mümkün değil" diye açıkladığı sözleri ve Belge'nin yazılarının ardından, ilk mesaj Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Abdülmelik Fırat'tan geldi.

Fırat, "Kuruluşumuzdan itibaren PKK'nın şiddetini tasvip etmiyoruz. Olayların AB ve demokratikleşmeyi istemeyenlerce tahrik edildiğini düşünüyoruz. PKK buna alet olmakta" dedi.
İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Yusuf Alataş da, dün İHD Diyarbakır Şubesi'nde, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen ve Mazlum - Der Genel Başkan Yardımcısı Şehmus Ülek ile yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Gerilimi tırmandırıcı, tahrik edici açıklama, demokratik tepkilerin ya da taleplerin dile getirilmesinde, Kürt sorunu başta olmak üzere ülke sorunlarının çözümünde şiddete başvurmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır.

Yurttaşlarımızın, demokratik tepkilerini kamu ve özel işyerlerine saldırıya dönüşmeyecek şekilde ifade etmeleri gerekmektedir. Ülek, "Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde terör örgütünün koşulsuz olarak eylemlerine son vermesinin yer aldığı bildiriyi nasıl yorumluyorsunuz" sorusuna, "Silahın bırakılması talebiyle, çözümde adımların atılması gereğini ifade ediyoruz" yanıtını verdi.

Yazar: Silahlar susmalı

Terör örgütüne son çağrı, dün Kürt Demokrasi Forumu Genel Başkanı Feridun Yazar'dan geldi. Yazar, düzenlediği basın toplantısında, PKK'ya "silah bırak" çağrısında bulunurken, şu görüşleri dile getirdi: "Demokratik ve sivil çözüm yolunu açılabilmesi için PKK'nın bir daha silahları patlatmamak üzere susturması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'deki bütün demokratik kurum ve kuruluşların da bu konuda çağrı yapmasını bekliyoruz. Herkes bu çağrıyı yaparsa belki bu acılardan kurtulmuş oluruz."