BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,90
ALTIN 2.433,79
HABER /  POLİTİKA

43 bin oy yeniden sayılacak

İtalya seçimlerinde Sol İttifakı'nın zaferini ilan etmesinin ardından, Berlusconi karşı atağa geçti.

Abone ol

İtalya seçimlerinde Sol İttifakı'nın zaferini ilan etmesinin ardından, Silvio Berlusconi seçimlerde 43 bin oyda usulsüzlük yapıldığını öne sürdü. Şimdi bu oylar yeniden sayılacak.

Sol İttifak'ın lideri Romano Prodi ise yeni hükümet görüşmelerinin önümüzdeki günlerde başlayacağını söyledi.

Prodi, Berlusconi'nin büyük koalisyon önerisini kabul etmeyeceğini tekrarladı ve kendisini seçimlerin tek galibi ilan etti.

Ancak 18 mayısta görev süresi dolacak olan Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, Prodi'ye hükümet kurma görevini yeni cumhurbaşkanının vereceğini söyledi.

'Seçimlere hile karıştı' iddiası

25 bin oyla seçimi kaybeden Berlusconi ise hala seçimlere hile karıştığını iddia ediyor ve bazı oyların yeniden sayılmasını istiyor.

Berlusco'nin bu iddiasını güçlendiren bir gelişme başkent Roma'da yaşandı. Kentteki bir çöplükte kullanılmış beş kutu oy pusulası bulundu. Polis şimdi olayı araştırıyor.

Prodi ise oyların yeniden sayılması durumunda bile sonucun değişmeyeceğini, 'temiz bir zafer' kazandığını söyledi. Prodi, "Berlusconi'nin, kendi içişleri bakanıyla yaptığı, her şeyi, ama her şeyi kontrol ettiği bir seçime ilişkin bu türden kuşkular dile getirmesi ilginç. Kendisine bile güvenmiyor. Kimlik krizi yaşıyor'' dedi.

Prodi, Berlusconi'nin siyasetten çekilme olasılığına ilişkin bir soruya da, ''İtalyan siyaseti böyle bir gelişmeye üzülmez'' yanıtını verdi.

Sol İttifakı 348 sandalye kazandı

Geçtiğimiz pazar günü yapılan seçimlerde prodi liderliğindeki Sol İttifak yüzde 49. 8 oranında oy alırken, Berlusconi'nin liderliğindeki sağ partilerin oy oranı ise yüzde 49. 7'de kalmıştı.

Seçimlere göre Meclis'teki sandalye dağılımı ise şöyle oldu:

Sol: 348
Sağ: 281