BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,13
ALTIN 2.475,99
HABER /  EKONOMİ

IMF de reçete şart

Krizdeki ülkelere kredi veren IMF, Brezilya ve Arjantin'in erken borç ödemesi nedeniyle faiz gelirini yitirdi.

Abone ol

IMF kendisi için "kemer sıkma politikası" geliştirdi. Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerin son 50 yılına damga vuran ve "acı reçeteleriyle" çok tartışılan Uluslararası Para Fonu sonunda yardım ettiği ülkelerin kaderini paylaştı. Arjantin'de yayınlanan günlük ekonomik gazetesi Clarin'in ele geçirdiği gizli iç yazışmalara göre, IMF ciddi bir mali krizin eşiğine gelmiş durumda.

2009'da açık 429 milyon $

Krizin asıl nedeni ise Türkiye, Arjantin ve Brezilya gibi IMF gediklilerinin ekonomilerini raya oturtmaları. Brezilya geçen Aralık'ta IMF'ye 30 milyar dolarlık borcunu bir çırpıda ödedi. Arjantin ise yaklaşık 10 milyar dolarlık borcunu kapattı. Türkiye de borç alan bir ülke durumundan, net borç ödeyicisi ülke durumuna geçti. Yani IMF'nin faizden elde ettiği gelirler kesildi.

IMF Başkanı İspanyol Rodrigo Rato'nun 3 Nisan'daki IMF toplatısında üst düzey yöneticilerle paylaştığı "IMF'nin Orta Vadeli Bütçe Stratejisi" adlı gizli rapora göre önlem alınmazsa 2009'a gelindiğinde IMF'nin bütçe açığı 429 milyon dolara tırmanacak. Faizlerden elde edilen gelirler ise gelecek yıl 360 milyon dolardan 216 milyon dolara inecek. Bu düşüş 2009 yılına kadar devam edecek. Bu nedenle IMF şimdi de kendi için bir "acı reçete" hazırladı. Reçete, işten çıkarmaları da kapsıyor.

Haber: Eren Çelik
Kaynak: www.vatanim.com.tr