BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,94
ALTIN 2.445,51
HABER /  POLİTİKA

Köşke Erbakan izi

Erdoğan'ın içinde bir Erbakan var! Köşk için Erdoğan hangi modeli izleyecek. İşte Ankara'nın köşk çıkmazı.

Abone ol

Erdoğan'ın içinde bir Erbakan var! Köşk için Erdoğan hangi modeli izleyecek. Milliyet'ten Hasan Cemal, Köşk için Erdoğan'ın izleyeceği yolu sıraladı.

-------
Çankaya seçiminde kamuoyu şaşırtmak!

Başkentte politika kulisi insanı bir anda içine çeker, kuytuluklarında öğütmeye, kaşla göz arasında beyin yıkamaya tabi tutar.
Kuliste her biri diğerinden farklı odaklar vardır. Hazırlıklı ve biraz da tecrübeli değilsen, çabuk gaza gelebilirsin.
Kulisin kurşuni havası bazen kâbus gibi çöker insanın üstüne.
Hele İstanbul'dan gelmişsen...
Ama Ankara'nın da havasını almadan da siyasetin Türkiye'de hangi sulara doğru seyrettiğini kestirebilmen, siyasetin dokusunu hissetmen olanaksızdır.
Türkiye'de siyaset genellikle değişmiyor. Yanıtlardan çok sorular var. Belirsizlikler sürekli ağır basıyor. Bir yer geliyor, el yordamıyla mesafe alınabiliyor. Bir adım ötesiyle ilgili spekülasyon çukurları derinleştikçe derinleşiyor.
Ne yazık ki hep öyle.
Bu kısır döngüyü bakalım ne zaman tam anlamıyla kırabileceğiz.
Önde gelen bir iki AKP milletvekiliyle Tayyip Erdoğan'ı konuşuyorduk.
Şöyle dedim:
"Tayyip Erdoğan'ın içinde bir Özal var, bir de Demirel... Bazen biri, bazen öbürü çıkıp el sallıyor."
Yanıt şöyle geldi:
"Erbakan Hoca'yı da unutma. O da var Erdoğan'ın içinde. Ama bir nokta göz ardı edilmesin. Tayyip Erdoğan üçünden de dersler çıkarmasını bilmiştir."
Ben de sordum:
"Cumhurbaşkanı seçimi konusunda da ders çıkarmış mı acaba?"
Özal'la Demirel, Cumhurbaşkanlığını Başbakanlığa tercih ettiler. Çankaya'ya çıktılar ama partilerinden de oldular. ANAP'la DYP hem ellerinden gitti, hem de eski güçlerini kaybettiler.
Özal'la Demirel'in kafasındaki başkanlık ya da yarı-başkanlık gibi sistem değişikliği projeleri de gerçekleşmedi. Ayrıca, her ikisinin Çankaya tercihinin Türkiye'de istikrara hizmet etmediği sonraki yıllarda apaçık ortaya çıktı. Siyaset sahnesi daha beter bölündü, etkisizleşti.
Erdoğan bunları biliyor mu?
Bilmediği söylenemez.
AKP'nin tepelerindeki biriyle Çankaya konusunda sohbet ederken şöyle dedi:
"Kafalarda başkanlık sistemi yok. Seçimden bir ay önce oturulur konuşulur. Çankaya seçimi, krize meydan vermeden olgunlukla çözülür. Genel seçimler de bundan sonra, yani zamanında yapılır."
İki noktanın altını çiziyorum:
"Krize meydan vermeden..."
"Olgunlukla..."
Bunlara, AKP'nin önde gelen bir milletvekili ekliyor:
"Ve kamuoyunu şaşırtarak..."
Ne demek şaşırtmak? Eşi türbansız biri mi? Çankaya'nın yeni sahibini muhalefetle mutabık kalarak, askerin duyarlıklarını göz önünde tutarak belirlemek mi? Kör kör gözüm parmağına gitmekten kaçınmak mı?
Olabilir hepsi...
'Merkez Bankası yanlışı'nın Çankaya konusunda tekrarlanmayacağını söyleyenler AKP kulisinde yok değil.
Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak 'kamuoyu şaşırtmak'tan söz eden AKP milletvekilinin gönlünde, Erdoğan'ın bir dönem daha başbakanlık yapması yatıyor. Bunun böyle olacağına inanıyor. Bununla birlikte Erdoğan'ın son ana kadar Cumhurbaşkanlığı konusunda bir açıklama yapmayacağını söylüyor.
Şöyle bir senaryo şekilleniyor bazı AKP'lilerin gönlünde:
(1) Erdoğan'ın popülaritesi, AKP'nin de, hükümetin de çok üzerinde. Milletvekili seçimleri Erdoğan'la çok daha rahat kazanılır.
(2) Krize meydan vermeden, 'kamuoyunu da şaşırtarak' sonuçlanacak bir Cumhurbaşkanı seçimi de, milletvekili seçimlerinde AKP'ye artı puan yazar.
(3) AKP grubunu bölemezler. Evet, Milli Görüş'e ve MHP zihniyetine açık küçük gruplar yok değil AKP Meclis Grubu'nda. Seçim zamanı her milletvekilinin kafasında "Hangi parti beni yeniden Meclise taşır?" sorusu yatar. Ancak, bu sorusuna en iyi yanıtın, mevcut koşullarda yine AKP olduğunu bilir o milletvekilleri deniyor.
(4) Erdoğan beş yıllığına daha başbakan olur. Bu arada Cumhurbaşkanlığının yetkileri yeniden tarif edilir. Ya daha yetkili kılınır ya da daha sembolik bir cumhurbaşkanı... Görev süresi de yedi yıldan beş yıla indirilir. Böylece, beş yılın sonunda Erdoğan'a Çankaya yolu açılabilir.
(5) Genel seçimlerin erkene alınması çok uzak ihtimal. Buna karar vermek için zaman da fazlasıyla daralmış durumda. Erken seçimleri sonbaharda yapmak için kararın en geç önümüzdeki haziran, bilemedin temmuz ayında kadar almak lazım. Sonbahar geldiğinde artık iş işten geçiyor. Çünkü kasım ayı başında normal zamanındaki genel seçimlere bir yıl kalmış olacak. Bu yüzden erken seçim kararı alınamıyor anayasaya göre. Yedi sekiz ay sonrasının erken seçim kararını ise (eğer 2007 ilk baharındaki Çankaya seçimi öncesinde erken seçim istiyorsan) gelecek sonbaharda almaya gelince... Hiç akıl kârı olmayacağı için, erken seçim ihtimali uzaklaşıyor.
(6) Zamanında yapılacak seçimlere gelince... Bu konuda AKP kurmayları rahat, kendilerinden emin havadalar. Bütün seçim araştırmalarında yüzde 40 civarında seyrettiklerine, MHP Meclis'e girse bile yine tek başına hükümet olabileceklerine inanıyorlar. Ancak, baraj sınırındaki MHP yine parlamento dışında kalırsa, AKP'nin seçimlerde 400 milletvekilini bile yakalayabileceğini iddia ediyorlar.
(7) Öte yandan, CHP'nin seçim araştırmalarında en yüksek yüzde 17'ye çıkabildiğini belirtiyor AKP'li kurmaylar...
Seçim hesapları böyle.
Daha seçime zaman var. Bu hesaplar değişebilir de, şaşabilir de...
Bu arada AKP kurmayları, Türkiye'nin önüne Güneydoğu'lu, PKK'lı, Kızılelma'lı bir tuzak kurulmak istendiğinin altını özellikle çiziyorlar. Cumhurbaşkanı seçimlerinin değil, asıl bu konunun önemli olduğunu belirtiyorlar.
Yarın bu konuyla devam...

Hasan Cemal
Milliyet