BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.498,83
HABER /  GÜNCEL

Çalışan emeklilere iki yol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sayısının 3.4 milyonu bulan çalışanlara iki seçenek sunacak.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli olmuş ama çalışmaya devam edenleri yakın takibe alıyor. Bakanlık, emekli çalışanlar için "Emekli maaşını keselim, prim ödemeye devam et, tekrar emekli olduğunda maaşın yükselsin" veya "Emekli maaşını almaya devam et ama senin için de diğer çalışanlarla eşit oranda prim ödensin" önerisi götürmeye hazırlanıyor. Bu yolla sosyal güvenlik prim tahsilatlarında 2 milyon kişilik bir artış olması hedefleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal güvenlik reformunun yasalaşmasının ardından "emekli çalışanlar" üzerinde yoğunlaşmayı öngörüyor.

Yapılan çalışmalarda emekli çalışanların "herhangi bir sosyal güvence talep etmemeleri" nedeniyle istihdam piyasalarında haksız rekabete neden oldukları belirlendi. Türkiye'de halen 7.8 milyon emekli olduğu biliniyor. Bu rakamın 4.4 milyonunu SSK emeklileri oluştururken emeklilerden işgücüne katılanların tahmini rakamı da 3.4 milyon kişi olarak hesaplanıyor.

Mevzuatta da var

Bakanlık yetkilileri, emekli çalışanlarla ilgili düzenlemenin Emekli Sandığı dışındaki diğer sosyal güvenlik kurumlarının mevzuatlarında bulunduğuna dikkat çekti. Buna göre halen yürürlükte olan 506 sayılı SSK Yasası'nın 63. maddesine göre yaşlılık aylığı almaktayken sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylıkları çalışmaya başladıkları tarihte kesiliyor. Yaşlılık aylığı almaktayken sigortalı olarak bir işte çalışmaya başlayanların yazılı talepte bulunmaları halinde ise yüzde 30 sosyal güvenlik destek primi ödemeleri gerekiyor. Normal SSK'lılardan ise yüzde 33.5 oranında prim kesintisi yapılıyor. Ancak yüzde 30'luk sosyal güvenlik destek primini ödememek için emekli çalışanlar kayıtdışında görünüyorlar.

Hedef 2 milyon kişi

Emekli çalışanlara dönük çalışmalarla 2 milyon kişinin daha sosyal güvenlik prim ödemelerine katkıda bulunması amaçlanıyor. Bu durumun da prim tahsilatlarının artmasına ciddi bir katkı sağlayacağı hesaplanıyor. Emekli çalışanlarla ilgili olarak 2005 yılı Bütçe Kanunu'nda da düzenleme yapılmıştı. Kanunla, emekli olanların kamuda çalışmamaları, çalışmaya devam etmeleri halinde de emekli aylıklarının kesilmesi öngörülmüştü.

Söz konusu düzenleme şöyleydi: "Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlarla özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamazlar."

Haber: Hacer Boyacıoğlu
Kaynak: www.kaynak.com.tr