BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.436,26
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Okullar ne zaman kapanacak 2023 karneler ne zaman verilecek?

Özellikle şu günlerde artan yoğun okul stresinden sıkılan ya da yaz tatili planı yapmak isteyenler okullar ne zaman kapanacak araştırması yapmaya başladı. MEB takvimine göre okullar yaz tatiline MEB'in belirlediği tarihte 16 Haziran'da başlayacak. 16 Haziran cuma günü öğrenciler karnelerini alacak ve 3 aylık tatil başlayacak.

Abone ol

Mayıs ayının sonlarına doğru ilerlerken, havaların da ısınmasıyla sınav maratonundan bunalan öğrenciler yaz tatili ne zaman başlıyor araştırmalarına çoktan başladılar bile. 2022-2023 eğitim öğretim yılı MEB takvimine göre 16 Haziran cuma günü sona erecek ve karnesini alan öğrenciler için 3 aylık yaz tatili süreci başlayacak. Özellikle sosyal medyada son günlerde okullar geç kapanacak haberleri yayılıyor, veli ve öğrencilerin kafası karışıyor. Bu konu  hakkında geçtiğimiz gün Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bir açıklama yaptı ve okullar geç kapanacak iddialarını yalanladı. Okullar kapanması gereken tarihte 16 Haziran cuma günü kapanacak. Yaz tatilinin kısalması gibi bir durum da söz konusu değil.

2023-2024 eğitim öğretim yılı ise eylül ayının ilk haftası başlayacak. Okul öncesi ve 1. sınıflar için uyum günlerinin ise okullar açılmadan 3 gün önce başlası planlanıyor. 

Karnesinde başarısız olan çocuğua nasıl davranmak gerekir?

Karnedeki zayıf notlar için öğrenciye “Sen başarısızsın, hiçbir işe yaramazsın” gibi sözel etiketler ve hareketlerde bulunmamalıdır. Bu sözler öğrencinin kendi algısını ve özgüvenini olumsuz etkilemekte ve hatta bir dahaki dönemde daha düşük not almasına sebep olmaktadır.

Karnedeki zayıf notlar için öğrenci fiziksel, duygusal cezalandırılmamalıdır. Ceza öğreniciye ders çalışmayı ya da başarılı olmayı öğretmez. Aksine ders çalışmamaya dolaylı olarak teşvik eder.

Karnesinde zayıf bulunan çocuğun yakın çevresine de önemli görevler düştüğünü hatırlatan Arıcı, “Karnesinde zayıf bulunan çocuğa aldığı zayıf notların onun başarısız olmadığını vurgulanmalı, fakat zayıf not aldığı da fark ettirilmelidir. Çocuğun aldığı zayıf notlardaki etkenler çocukla birlikte bulunmalı ve bu etkenler için çözüm yolları aranmalıdır. Çocuğun aldığı zayıf notlar dışında aldığı yüksek veya orta notlar da hatırlatılmalı ve yüksek not almasına etki eden etmenler araştırılmalı ve bu etkenlerin zayıf notlarda da kullanılması sağlanmalıdır. Çocuğun zayıf notlar veya yüksek notlar dışında kendisinin başarılı olduğu farklı alanlar çocuğa keşfettirilmeli ve fark ettirilmelidir” diye konuştu.