BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,21
ALTIN 2.247,24
HABER /  GÜNCEL

Niyet etmeyi unutup oruç tutmak kabul olur mu?

Bugün Mevlid kandili, birçok vatandaş bugünü oruç tutarak geçirmek için sahura kalktı ve niyet etti. Peki niyet etmeden oruç tutmak olur mu, tutulan oruç kabul olur mu Diyanet bilgisi haberimizde.

Abone ol

Gece niyeti edilmeden oruç tutmak mümkün mü sorusuna cevap arayan vatandaşlar, internet üzerinden detayları sorgulamaya başladı. Peki, Diyanet'e göre gece niyet etmeden oruç tutulur mu? İşte, o detaylar

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz. Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir.

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.