BIST 10.055
DOLAR 32,40
EURO 34,78
ALTIN 2.433,15
HABER /  GÜNCEL

Nemada emsal ümidi

Hüseyin Doğruyol Nemada faizi eksik görünce dava açtı kazanırsa binlerce kişi nemalanacak....

Abone ol

1988-1994 arasında nemalar, işveren katkısı dışında ödendi. Resul Özyılmaz, 2001"de işveren payını da almak için açtığı davayı kazandı. Arkasından binlerce dava açıldı. Bunlardan Hüseyin Doğruyol"unki lehine sonuçlandı. Ancak, sadece 2 YTL alabildi. Doğruyol da, faizi az buldu ve itiraz davası açmaya karar verdi...

NEMALARINI 1988-1994 yılları arasında topluca alan binlerce kişi içinden sadece Erzurumlu temizlik işçisi Resul Özyılmaz, kişisel kesintilerin yanında kendisi adına kurumundan yapılan kesintileri de almak için dava açtı. Danıştay 10. Dairesi haklı buldu. Anayasa değişti. İşçi, yasal faiziyle parasını aldı. Ondan başka kimse de kurum kesintilerini almak için yıllarca başvurmadı. Hazine Müsteşarlığı"nda unutulan nemalarla ilgili gazeteniz star"da çıkan haberin ardından parasını yasal faiziyle geri almak için binlerce kişi Hazine Müsteşarlığı alehine dava açtı. Ankaralı emekli Hüseyin Doğruyol da davayı kazandı. Mahkeme davanın sürdüğü 8 aylık faizin ödenmesine hükmetti. Faiziyle birlikte 4-5 bin YTL alma hayali kuran Doğruyol"a 2 YTL 69 kuruş faiz, mahkeme masraflarıyla birlikte 82 YTL 27 kuruş ödenmesine karar verildi. Doğruyol şimdi 2 YTL 69 kuruşluk faize hükmeden karara itiraza hazırlanıyor.

star YAZDI, KAZANDI

ERZURUMLU işçi Resul Özyılmaz bu parayı alan tek kişi olarak kaldı. Nemasını topluca alan binlerce vatandaş kendileri adına kurumlarından yapılan kesintiyi Hazine"de unutmuştu. Danıştay kararına rağmen Hazine"de unutulan nemalarla ilgili gazeteniz star, 20.09.2005 tarihinde manşetten bir haber yayınlayarak hak sahiplerinin paralarını alabileceğini açıkladı. Binlerce kişi Hazine Müsteşarlığı aleyhine dava açarak paralarını geri istedi. Hüseyin Doğruyol"un mahkeme macerası da işte bu noktada başladı. Doğruyol, mahkemeyi kazandı ama Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Hüseyin Doğruyol"a nema ana parası olarak 13.24 YTL, Devlet işveren katkısına karşılık 27.04 YTL, Devlet işveren katkısı ve diğer alacaklarla birlikte ödenmesi için temyiz yolu açık olmak üzere Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü"ne 24.05.2006 tarihinde ödeme talimatı verdi. Doğruyol, şimdi nema kesintisi yapılan 14 yıllık dönem dikkate alınıp, yüzde 68"lik TÜFE oranının hesaplanmasını talep edecek. Doğruyol, bu hesabına göre, yaklaşık 4-5 milyar lira para almayı bekliyor. Ancak uzmanlar, ana parası düşük olan miktarlarda 14 yıllık faizin bile bu seviyeye çıkmayacağını belirtiyorlar.


NEMA FARKINI UNUTMAYIN



HÜKÜMET, nema ödemelerini belli bir ödeme planına bağladığı dönem içinde isteyenlere nemalarının toplamını Ziraat Bankası"ndan kredi olarak almaları olanağını getirdi. Buna göre, 3"er aylık dönemlerde ödenen nemaların bir taksidini kredi faizi olarak bırakmayı kabul edenlere nemalara toplu olarak ödendi. Ancak, nemaların 3 aylık enflasyon farkları ise ödemeler bittiğinde hesaplanarak verilmesi kararlaştırıldı. Nemanın son taksidi bu ay içinde bitiyor. Bu nedenle, nemalarını Ziraat Bankası"ndan kredi olarak alanların, Ziraat Bankası"na başvurarak, enflasyon farklarını hesaplatıp alması gerekiyor.


Haber: SULTAN UÇAR

Kaynak: