BIST 10.004
DOLAR 32,34
EURO 34,75
ALTIN 2.431,13
HABER /  GÜNCEL

Gözler faiz toplantısında

Para Politikası Kurulu bugün toplanıyor. Toplantıda kurlardaki yükseliş gözden geçirilecek

Abone ol

Para Politikası Kurulu bugün toplanıyor. Kurul olağanüstü toplantısında, piyasada yaşanan gelişmeleri değerlendirecek. Kurlardaki yükseliş gözden geçirilecek.

Kurul, nisan ayından sonra mayıs ayı enflasyon rakamlarının da 'beklentilerin üzerinde' çıkması ve kurlardaki yükselişi gözden geçirecek

Toplantıya ilişkin piyasalar, 'politika faizi' olarak nitelenen kısa vadeli faizlerde artırım kararı çıkmasını beklerken, ne kadar artırım yapılacağı ise merak konusu.

Yılmaz, toplantıya dönük kişisel olarak, Merkez Bankası'nın uyguladığı kısa vadeli faiz hadlerini artırmasından yana olduğunu belirtmişti.

Kurul'un 25 mayısta yapılan son toplantısında, yüzde 13.15'lik gecelik faiz dahil, kısa vadeli faizlerde değişikliğe gidilmezken, Kurul 'yakın zamanda mali piyasalarda yaşanan dalgalanmaların ardından, enflasyonun 2006 yılı sonunda hedefin üzerinde gerçekleşme olasılığının arttığına' işaret etmişti.

Kurul tarafından ayrıca, Merkez Bankası'nın 'enflasyonun orta vadede hedeflerden belirgin olarak sapacağını öngörmesi halinde, gerekli tepkiyi vermekten kaçınmayacağına' vurgu yapılmıştı.

YTL"nin dolar karşısında değer kaybı

Bu arada Merkez Bankası gösterge kurlarına göre, mayıs ayında ABD dolarının fiyatı, YTL karşısında yüzde 18.81 oranında artarak 1.5699 YTL'ye çıktı.

Bir başka deyişle Merkez Bankası'nın döviz efektif satış kuruna göre, 1 mayısta 1.3214 YTL olan ABD Doları 24.9 YKr artarak 31 mayıs tarihi itibarı ile 1.5699 YTL'ye yükseldi.

Aynı dönemde YTL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 15.83 olarak belirlendi. Buna göre 1 mayıs tarihinde 1 dolar 0.756773 YTL iken 31 mayıs tarihinde 0.636983 YTL'ye geriledi.

Merkez Bankası ne yapacak?

Öte yandan Merkez Bankası'nın, 2005 aralık ayında duyurduğu "Enflasyon Hedeflemesi Rejiminin Genel Çerçevesi ve 2006 Yılında Para ve Kur Politikası'nda' ilan ettiği üzere, olağan dışılık durumunda harekete geçmesi söz konusu.

Bu belge ve politikalara göre, enflasyonun herhangi bir dönem içinde 'hedeften belirgin olarak sapması' durumunda Merkez Bankası'nın söz konusu gelişmelerin nedenlerini, yayımladığı raporlar ile kamuoyuna açıklaması gerekiyor.

Ancak yine de enflasyon gerçekleşmesinin hedeften aşırı sapma gösterdiği durumlarda, Merkez Bankası'nın bu durumu kamuoyuna açıklayacağı ayrı bir mekanizma oluşturması önem taşıyor.

Merkez Bankası Kanunu'nun 42"nci maddesinde, 'banka belirlenen hedeflere ilan edilen sürelerde ulaşamaması ya da ulaşılamama olasılığının ortaya çıkması halinde, nedenlerini ve alınması gereken önlemleri hükümete yazılı olarak bildirir ve kamuoyuna açıklar' hükmü yer alıyor.

Söz konusu madde, hesap verilebilirliği sağladığından, enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde titizlilikle uygulanması gerekiyor.

Ayrıca Merkez Bankası'nın 2006 haziran ayı için ilan ettiği, hedefle tutarlı enflasyon patikası yüzde 6.5 iken, belirsizlik aralığı alt sınırı yüzde 4.5, belirsizlik aralığı üst sınırı ise yüzde 8.5. Buna göre, mayıs ayı itibarıyla TÜFE'de yıllık yüzde 9.86'yı bulan enflasyonla, üst aralık sınırı 1.36 puan geçilmiş durumda.