BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,97
ALTIN 2.448,09
HABER /  GÜNCEL

Egede mülteci KRİZİ

Ege Denizi'nde gün boyu yaşanan mülteci krizi giderek büyüyor.

Abone ol

Yunanistan'ın Sisam Adası açıklarında batmak üzere olan mülteci teknesinden Hollanda bayraklı "Noordam" isimli turist gemisi tarafından kurtarılarak, Kuşadası Limanı'na getirilen 22 mülteci, Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilmedi. Ankara'dan gelen olumsuz cevaba rağmen, saat 21.00'da Kuşadası Limanı'ndan ayrılması gereken turist gemisinin kaptanı, mültecileri Türkiye'ye bırakmadan Kuşadası Limanı'ndan ayrılmayacağını açıkladı.

Ege Denizi'nde mülteci krizine yol açan olay, sabah 05.00 sıralarında Yunanistan'ın Sisam Adası açıklarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, içinde yaklaşık 2 bin turist bulunan ve Santorini Adası'ndan Kuşadası'na doğru gitmekte olan turist gemisi, denizde imdat çığlıkları atan mültecilerle karşılaştı. Can simitleriyle 9'u Somalili, 7'si Moritanyalı, 4'ü Filistinli ve 2'si Iraklı toplam 22 mülteciyi alabora olan tekneden kurtaran gemi mürettebatı, daha sonra 2 saatlik bir gecikmeyle gelmesi gereken Kuşadası Limanı'na 09.30 sıralarında yanaştı. Bu arada, mülteciler arasında bulunan 3 yaşındaki Filistin uyruklu bir çocuğun teknenin alabora olması sonucu hayatını kaybettiği öğrenildi. 3 yaşındaki Filistinli çocuğun cesedi, Noordam gemisi kaptanı tarafından Yunan Sahil Güvenlik ekiplerine teslim edilirken, Yunanlı yetkililerin sağ olarak kurtulan diğer 22 mülteciyi ise almak istemediği ve ardından da geminin Kuşadası'na doğru yola çıktığı öğrenildi. Gemi kaptanı M. Johanna, alabora olan tekneden gemiye aldığı mültecileri Kuşadası Limanı'na yanaştıktan sonra Türk makamlarına teslim etmek istedi ve yazılı olarak başvuruda bulundu. Gemiden gelen yazılı başvurunun ardından Kuşadası Kaymakamlığı tarafından durum Emniyet Genel Müdürlüğü kanalıyla İçişleri Bakanlığı'na bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin ardından Ankara'dan "mültecilerin kesinlikle alınmaması" yönünde Kuşadası Kaymakamlığı'na talimat verildi. Kuşadası Kaymakamlığı da geminin limandan ayrılmasına 1.5 saat kala saat 19.30 sıralarında bu kararı gemi kaptanı ile acentesine bildirdi.

Ancak, asıl kriz bundan sonra başladı. Hollanda bayraklı "Noordam" isimli geminin kaptanı M. Johanna, acenteliği yapan Azim Tur kanalıyla mültecileri Türkiye'ye bırakmadan kesinlikle Kuşadası Limanı'ndan ayrılmayacağını bildirdi. Kaptanın bu tavrı üzerine mültecileri limanda bırakmasını önlemek amacıyla Kuşadası Limanı içerisinde polis, geniş güvenlik önlemleri aldı. Gemi kaptanı ile yetkililer arasındaki görüşmeler devam ederken, gemideki 22 mültecinin de bekleyişi sürüyor.