BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.436,67
HABER /  GÜNCEL

Naylon faturaya ağır ceza!

Bakanlık naylon faturacıları takibe aldı. Naylon fatura kesenlere verilen hapis cezası artık paraya çevrilemeyecek.

Abone ol

Sahte ve yanıltıcı belge düzenlenmesi ve bunların kullanılması kaçakçılık suçları arasında sayılıyor. Düzenleyenlere ve kabul edip kayıtlara alan firma üst düzey yöneticilerine 18 aydan 3 yıla kadar ağır hapis cezası veriliyor.

VEDOP, Maliye Bakanlığı’nın naylon fatura takibini de kolaylaştırdı. Bu çerçevede, Maliye, vergi mükelleflerinden aldığı Ba (Alışlar) ve Bs (Satışlar) formları ile takip işlemini gerçekleştiriyor. Ba ve Bs formları, Şubat ayının sonuna kadar verilebiliyor. Bu formların iş yoğunluğu göz önüne alınarak Haziran ayı sonuna kadar teslim edilmesinin sağlanması son derece isabetli olacaktır.

Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre “sahte” ve muhteviyatı itibariyle “yanıltıcı belge” düzenlenmesi ve bunların kullanılması kaçakçılık suçları arasında sayılıyor. Kanuna göre sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belge olarak tanımlanır.

Bazı vergi mükelleflerince ortada hiçbir mal ve hizmet alımı yokken, sırf tahakkuk edecek vergi tutarlarını azaltmak amacıyla bu fiil işleniyor. “Naylon fatura” olarak da bilinen bu tip belgeler için cezalar ağır.