BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.326,17
HABER /  GÜNCEL

Milli mücadele sembolü cami yenileniyor

Kastamonu’nun önemli manevi huzur merkezlerinden tarihi Nasrullah Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2013 restorasyon programına alındı.

Abone ol

Nasrullah Kadı tarafından 1506 yılında yaptırılan ve şehrin ilk Osmanlı çağı eseri olan Nasrullah Camii, milli mücadele döneminde milli şair Mehmet Akif Ersoy'un vaazlarına ev sahipliği yaparak, önemli bir misyon üstlendi. Mehmet Akif, tipik Osmanlı mimarisini yansıtan camideki en önemli vaazını, 5 Kasım 1920'de verdi.

Akif'in verdiği bu vaaz Anadolu'da yankı uyandırırken, işgale karşı direniş inancı bütün Türkiye'ye yayıldı.

''RESTORASYON 2014'TE BİTECEK''

Araştırmacı yazar Erdal Arslan, istiklal şairi Akif'in, Nasrullah Camii'nde verdiği vaazın yurt genelinde büyük yankı uyandırdığını ifade etti. Arslan, şöyle dedi: "Vaazın özetinin öncelikle yayınlandığı Sebil'ür Reşad Dergisi, 3 sefer basılmıştır. Ardından bu da yetmemiş, Diyarbakır'da El Cezire Kumandanlığı tarafından Diyarbakır matbaasında bastırılarak, Doğu ve Güneydoğu illerindeki mutasarrıflıklara, valiliklere ve halkın yoğun olarak bulunduğu tüm vilayetlerle cephelere gönderilmiştir. Bu şekilde, Türk halkı işgallere karşı bilinçlendirilmiş ve mücadeleye teşvik edilmiştir. Yani Mehmet Akif Ersoy, Milli Mücadele'nin manifestosunu Nasrullah Camii'nden yazmıştır."

İsmi Kastamonu ile özdeşleşen Nasrullah Camii'nin, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon projesi kapsamına alındığını belirten Arslan, "2013 yılında başlayacak restorasyon 2014 yılında bitecek." diye konuştu.

NASRULLAH CAMİİ'NİN RESTORASYONU EN SONA BIRAKILDI

Arslan, Kastamonu'daki vakıf eserlerinin 1998'de bölge müdürlüğünün kurulmasıyla hızla ayağa kalkmaya başladığını dile getirerek, "13 yıllık süreç içerisinde Kastamonu'daki bütün vakıf eserleri onarılmış, birkaç eser ile Nasrullah Camii sona bırakılmıştır." dedi.

Bu önemli eserin sona kalmasının, aslında bir plan dahilinde gerçekleştiğini kaydeden Arslan, "Öncelikle çevresindeki eserlerin ve ibadethanelerin onarımıyla bu camiye olan yoğun ibadet sirkülasyonunun diğer camilere yayılması ve halkın ibadet açısından sıkıntı çekmemesi için Nasrullah Camii'nin restorasyon işi sona bırakılmış." şeklinde konuştu.