BIST 9.802
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,37
HABER /  POLİTİKA

Metropol'dan çarpıcı anket! AK Partililerin yüzde 75'i oy için dini kullanmaya karşı

Metropoll Araştırma'nın anketine göre, halkın yüzde 85'i, dini konuların oy almak için siyasette kullanılmasını onaylamıyor. AK Parti seçmeninin de yüzde 75'i, oy almak için dinin siyasette kullanılmasına karşı. Ankete katılanların yüzde 69'u Diyanet'in siyasete karıştığını söylerken, AK Parti'ye oy vereceğini belirtenlerin yüzde 50'si de bu görüşe katıldı.

Abone ol

Metropoll'ün anketine göre, halkın yüzde 85'i, siyasette dini konuların ve duyguların oy almak için kullanılmasını onaylamıyor. Bu oran, AK Parti seçmeninde ise yüzde 75 olarak ölçüldü. Ankete katılanların yüzde 69'u Diyanet'in siyasete karıştığını söylerken, AK Parti'ye oy vereceğini belirtenlerin yüzde 50'si de bu görüşe katıldı.

Metropoll Araştırma'nın Eylül ayında yaptığı "Türkiye'nin Nabzı" anketinde, "dinin siyasette kullanılması" konusu da ele alındı.  Ankete katılanlara, "Siyasette dini konuların ve duyguların oy almak için kullanılmasını onaylar mısınız" diye soruldu. Seçmenin yüzde 13,1'i onayladığını söylerken, yüzde 85,1'i ise onaylamadığını söyledi. Fikrim olmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 1,8 oldu. 

Yanıtlar, seçmenlerin oy verdikleri parti bazında incelendiğinde ise AK Parti seçmeninin yüzde 75'lik, MHP seçmeninin yüzde 82'lik kesimi, dini konuların oy almak için kullanılmasını doğru bulmadığını söyledi. 

Bu oran CHP'de yüzde 93'ü geçerken, İyi Parti ve HDP'de yüzde 89 oldu.

Diyanet ve din adamları siyasete karışmaya başladı

Ankete katılanlara 'Son yıllarda Diyanet'in ve din adamlarının siyasetle uğraştığını düşünüyor musunuz?" diye de soruldu. Ankete katılanların yüzde 69'u Diyanet'in ve din adamlarının siyasetle uğraştığı cevabını verdi. Yüzde 26.8'i ise bu fikre katılmadı. AK Parti'ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 50'si de Diyanet ve din adamlarının siyasete karıştığını düşündüğünü söyledi.