BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,82
ALTIN 2.419,35
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'e hiç beklemediği yerden övgü geldi! TV sunucularından fersah fersah önde!

Merkez Bankası'ndan şoke eden tahmin. Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 22,3'den yüzde 58'e yükseldi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın açıklamaları ekonomistlerden geçer puan aldı. CHP Sözcüsü Faik Öztrak hariç... Öte yandan Hafize Gaye Erkan'a Uğur Gürses'ten öyle bir övgü geldi ki, televizyon sunucuları gıcık olacak...

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon beklenti raporunu açıkladı. Şahap Kavcıoğlu'nun açıkladığı 2. Enflasyon Raporu'nda 22.3 olan yıl sonu enflasyon tahminini 3. Enflasyon Raporu'nda yüzde 58'e çıkarıldı. MB'nin enflasyon beklentisi 2024 yılı için yüzde 33 ve 2025 yılı için ise yüzde 15 oldu.

Eski Merkez Bankacılar raporu beğendi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın açıklamaları eski Merkez Bankası yöneticileri ve ekonomistler tarafından geçer not aldı. Kemal kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Merkez Bankası Başkanı yapacağı iddia edilen Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara ve Uğur Gürses Erkan'ın açıklamalarını 'şeffaf' ve 'gerçekçi' buldu. 

Önceki döneme göre güçlü ve daha gerçekçi

Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, "TCMB basın toplantısına dair ilk izlenimim: Yapılan analizler önceki döneme göre daha gerçekçi ve konuşmanın teknik içeriği belirgin bir şekilde güçlenmiş." dedi. Merkez Bankası'nın döviz kurundan enflasyona geçiş tahminlerini paylaşmasına dikkat çeken Kara, "Yıllık yüzde 25 oranını düşük bulsam da geçiş katsayısının 2018 yılından sonra belirgin arttığı tespiti önemli" tespiti yaptı.

Yeni tahmin gerçekçi ve inandırıcı bir adım

Enflasyon Raporu toplantısında TCMB'nin yılsonu enflasyon tahminini yüzde 22'den yüzde 58'e çıkarılması gerçekçi ve inandırıcı bir adım. Kredibilite açısından pozitif" diyen ekonomist Prof. Dr. Selva Demiralp Erkan'ın açıklamasının artı ve eksilerini şöyle çıkardı:

Artılar: Olması gerekenin daha fazla sıkılaşma olduğu konusunda şeffaftı. Enflasyon tahmini gerçekçi idi. Bunlar kredibiliteyi artırır.
Eksiler: Faiz artışlarının yetersiz olmasının üstünü kapamak için kaçamak açıklamalara gidilmesi kredibiliteyi azaltır.

Hayalden uzak gerçek beklentileri açıkladı

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam memiş de Hafize Gaye Erkan'ın sunumuyla ilgili şunları paylaştı:
- TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın sunumunu başarılı buldum. Hayalden uzak gerçek beklentileri açıkladı.
_ Göreve ilk atandığında kamuoyu ile buluşmasını çok arzu ederdim. Çünkü dedikodu, bilgi kirliliği ve belirsizliğin önüne geçilmiş olurdu.
- 2024 yılının da sancılı geçeceğini düşünüyorum. Toparlanmamız iki yılı alır.
- Cari açık, rezerv, faiz politikası vs hepsinin bir anda düzelmesi oldukça zor ama imkansız değil.
- Hepsinin ve hepimizin işi zor. Önemli gördüğüm çare İLETİŞİM. Bugüne kadar başaramadığımız İLETİŞİM.
- Söyleyecek çok söz, yapılacak çok iş var. Yılın kalan dört ayı oldukça belirsiz olacak.

Ekonomi sunucuların fersah fersah önde

Merkez Bankası eski uzmanlarından Uğur Gürses, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın Enflasyon Raporu sunumu için ekonomi kanallarının sunucularını kızdıracak şeyler paylaştı. Erkan için "1. Enflasyon görünümü konuşması teknik olarak iyi. Sunumu ise kendine ekonomi kanalı diyen TV'lerdeki sunuculardan fersah fersah önde" diyen Gürses şöyle devam 

Enflasyon tahminleri gerçekçi...

2. Enflasyon tahminleri bugünkü görünümde gerçekçi. Aynı zamanda da enflasyonu bir buçuk yıllık sürede yüzde 20'nin altına düşürme niyeti olmadığını söylüyor.

3. Hem duruşu, sorulara verdiği yanıtlar; bugüne kadarki saçmalığın farkındayız, ancak bu 'çemberin' içinde faiz silahını gerektiği gibi kullanamayız' tablosu sunuyor.

4. Mevduat faizinin yüzde 45'lere çıkmış olmasını sorun, düşüşünü de politika faizine yakınsamasını başarı görmesi de sorunlu

5. Şu tablo çok açık, TL'de duranlar yükselecek enflasyona karşı korumasız kalacaklar. Teknik bakımdan geleceğe dönük olarak ikna edici bir toplantı olmadı.

Faik Öztrak beğenmedi!

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise Hafize Gaye Erkan'ın sunumunu beğenmedi. Öztrak şu paylaşımı yaptı: Merkez Bankası Başkanının bugünkü açıklamasından: "Dezenflasyon öncesi geçiş süreci! 2024 yılında dezenflasyonun başlaması! 2025 sonrası istikrar döneminin başlangıcı! Kalıcı gerileyen enflasyon" Başkan, 2025'e kadar enflasyonu düşüremeyeceğini görmüş ama söylemeye dili varmıyor.