BIST 10.326
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.458,34
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memur-Sen diğer sendikalara çattı

Toplu görüşme masasından güzel bir sonuçla ayrıldığını düşünen Memur-Sen Başkanı rakip sendikalara çattı.

Abone ol

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu görüşmelerde mevcut yasayla alınabilecek en ideal sonucu aldıklarını belirterek, ''İşçi sendikalarının toplu sözleşme ve grev hakkıyla imzaladıkları toplu sözleşmeleri görünce biz toplu sözleşme hakkını fiili olarak kullanmışız'' dedi.

Gündoğdu, konfederasyon genel merkezinde ''toplu görüşmelere'' ilişkin yaptığı açıklamada, Anayasa değişikliği paketiyle birlikte, toplu sözleşme, memura uyarma ve kınama cezasının kaldırılması, emeklinin toplu sözleşme hakkından yararlanması, uzlaştırma kurulu kararlarının kesin olması gibi haklara adım atıldığını söyledi.

Konfederasyonların, ''toplu sözleşme talebiyle'' masaya oturmalarına rağmen ayrı düştüklerini belirten Gündoğdu, KESK ve Kamu-Sen'in ''yaptıkları söylemlere örtüşmeyen, kaçak güreşen, devamsızlığı kolaycılık gören bir yaklaşım sergilediklerini'' savundu.

Bugün fiili olarak bir toplu sözleşmenin imzalandığını ifade eden Gündoğdu, toplu sözleşme ve grev hakkı olan işçi sendikalarının imzaladıkları toplu sözleşme metinlerindeki zam oranlarından örnekler verdi.

RAKİPLERİMİZ KÜÇÜLÜYOR

''Rakiplerimiz küçülüyorlar, gülünç oluyorlar. Yalanlara sarılarak kamu çalışanlarının bu kazanımlarını gölgelemeye çalışıyorlar'' diyen Gündoğdu, KESK'in meşru görmediği masaya 4 yıl boyunca oturduğunu, şimdi ''otururum, oturmam'' gibi zikzaklar çizilmesini sorumlu sendikacılık anlayışıyla örtüştüremediğini söyledi.

KESK SÖZÜNDE DURAMADI

KESK'in toplu görüşmelerdeki ''referandumdan sonra toplu sözleşme yapalım'' teklifine konfederasyon olarak destek verdiklerini, ancak KESK Genel Başkanı Sami Evren'in bu teklifinin arkasında bir gün bile duramadığını ileri süren Gündoğdu, ''Mahalle baskısı ya da yandaşı olduğu küçücük siyasi partilerin sıkıştırmasıyla bundan çark ettiğini gördük'' dedi.

Gündoğdu, 2 buçuk milyon memurun mali, özlük haklarından sorumlu sendikalar heyet başkanı olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü, bunun ''şaibe'' olarak nitelendirildiğini belirterek, ''2008 yılının üzerinde memnuniyet oluşturacak bir öneriyle gelin. 2009'daki gibi 2,5 artı 2,5 gülünç zamla gelirseniz bunu asla kabul etmeyiz çıkışını bu ülkenin başbakanına yapmayacağım da Yunanistan'ın başbakanına mı yapacağım?'' diye konuştu.

''FİİLİ TOPLU SÖZLEŞME YAPTIK''

Sendikaların taleplerinin üzerinde çıkan rakamlara imza atmamalarını anlamakta sıkıntı çektiğini ifade eden Gündoğdu, şöyle devam etti:

''Geçmiş 9 yılın tamamında Kamu-Sen'in uzlaştırma kuruluna verdiği talepte ve imza attığı rakamlara bir bakın, tamamının iki katının üzerinde iyileştirme alınmış. Bu yasa ile alınabilecek en ideal sonucu aldık. İşçi sendikalarının toplu sözleşme ve grev hakkıyla imzaladıkları toplu sözleşmeleri görünce biz toplu sözleşme hakkını fiili olarak kullanmışız.''

''Fiili toplu sözleşmenin'' kamu çalışanlarına önemli kazanımları sağladığını anlatan Gündoğdu, 2011 yılında kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerine birinci 6 ay için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 4 olmak üzere yüzde 8,16 artış sağlandığını, bunun Merkez Bankası enflasyon tahmininin üzerinde olduğunu söyledi.

Evli, 3 çocuklu, eşi çalışmayan sendika üyesi 14/2'deki bir hizmetlinin 2011 Temmuz maaşının bin 541 TL olacağını, bunun en düşük memur maaşında yıl sonu itibariyle yüzde 18 artış gerçekleşmesi anlamına geldiğini belirten Gündoğdu, diğer kazanımlar hakkında bilgi verdi.

''MASAYA OTURMAYACAKTIK''

Sonuçların memurlara hayırlı olması dileğinde bulunan Gündoğdu, 4688 sayılı kanunun, işçiye tanınan bir çok hakkı memura tanımadığını ifade ederek, ''Bu elbise bize dar geliyordu. Memurlar artık bu elbiseden kurtuluyor. Fiili toplu sözleşme yapmak için son kez masaya oturduk. Eğer hükümet toplu sözleşme hakkı için mecliste bir çalışma yapsaydı, bu sene biz gerçekten masaya oturmayacaktık'' dedi.

Gündoğdu, çalışma hayatının, hukukun üstünlüğünün önündeki engellerin kalkması, bürokratik devletten, demokratik devlete geçmek için her türlü mücadeleyi vermeye devam edeceklerini söyledi.

Gündoğdu, bir gazetecinin, ''diğer konfederasyonlar 'oy çokluğuyla karar alınması mümkün değildir, geçerli olmaz' anlamında bir şey diyorlar. Buna ne diyorsunuz?'' sorusuna, ''Memur-Sen'in ikinci konfederasyon ile arasındaki fark 22 bin, üçüncü konfederasyon ile arasındaki fark 173 bin. Sendikalar, heyet başkanı ve yasalar da bunu içeriyor. Dolayısıyla, biz imzalayıp diğerleri olmadığında bir sorun olmaz, ama biz imzalamasaydık da diğerleri imzalamak için can atsaydı da bir sonuç alınamazdı'' yanıtını verdi.