BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Macera tutkunları Boluda

Doğa severler haydi Bolu'ya. Alternatif spor tutkunları bu maratonda buluşuyor. İşte programın ayrıntıları.

Abone ol

Doğada zamandan başka bir şey öldürmeyecekler

Ülkemizdeki tek doğa ve dağ maratonu olan DASK Anadolu Maratonu bu hafta sonu Bolu’da yapılacak. Dağ maratonunda, doğa severler ve alternatif spor tutkunları bedensel düzeylerini ve doğada yön bulma becerilerini sınarken, doğayla barışık yaşamanın keyfine varacaklar.

Her yıl ülkemizin farklı bir yerinde düzenlenen uluslararası dağ maratonuna katılanlar, doğayla iç içe olmanın verdiği keyifle yarışacak. Uluslararası dağ maratonları standartlarına sahip yapılan yarışmalardan 8’si Bolu’da gerçekleştirilecek. Dağ maratonunda ikişer kişilik takımlar, teknik tırmanış donanımı ve beceri gerektirmeyen zorluktaki bir rota boyunca dağ zirvesini bir yakasından diğerine geçmeye çalışacak. Zamana karşı belli bir disiplin içinde ve belirlenen istasyonlara uğramak şartıyla düzenlenen etkinliklerde, yarışmacıların yön bulma becerileri çok önemli yer tutuyor.

 Doğa sporlarını seven grupların bir araya gelerek oluşturduğu DASK Anadolu Dağ Maratonu’nun her yıl katılımcı sayısında artışlar gözleniyor. Ülkemizde doğa sporlarına ilginin artmasıyla katılımcı sayısının da arttığı yarışmaların ilki 2000 yılında yine Bolu Aladağlar’ da 40 yarışmacı ile yapılırken, 2006 yılında Köroğlu Dağları’nda 100 yarışmacı ile gerçekleşti.

Herkese göre doğa parkuru

Yarışma gününe kadar yarışma başlangıç noktası, parkur ve istasyon bilgileri gizli tutulurken, kapasitelere göre uzunlukları belirlenen 3 parkur seçeneği sunuluyor. Uzun(50-70 Km), orta(30-50 km) ve kısa parkur (15-20 km) yarışmacıları birbirinden zor engellerle bekliyor. Yaklaşık 200-300 km2’lik bir alanda düzenlenen yarışma, yurtdışındaki benzerlerinin üstünde güvenlik önlemleri alınarak gerçekleştiriliyor. Ana ve ara kamplar dışında önceden belirlenen yaklaşık 15 istasyonda, doktorlar ve doğada arama-kurtarma konusunda deneyimli görevliler bulunuyor. Ormanlık alanda yönünün kaybedenler için tüm iletişim olanakları kullanılıyor.

Ayak izinden başka bir şey bırakma

Yarışmacılar yarış süresince kendilerine verilen haritalarda belli koordinatları izleyerek istasyonlara ulaşmayı amaçlıyor. Ormanda izlenecek rota ve arazi bilgileri yarışmacılara anlatılırken, tüm yarışmacılardan sağlık raporu ve muvaffakatname alınıyor. Yarışmacı olmak için harita ve pusula kullanımını bilmek ön koşul sayılıyor. Doğa severler, “Ayak izinden başka bir şey bırakma, Anılardan başka bir şey götürme, Zamandan başka bir şey öldürme, Görüntüden başka bir şey alma” ilkeleriyle hareket ediyor.