BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,82
ALTIN 2.411,90
HABER /  POLİTİKA

Maç oynanırken kural değişmez

Başbakan Erdoğan, AB'nin sürekli yeni kriterler icat etmesine ilginç bir yorumda bulundu

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Önümüzdeki süreçte AB'den ayrımcılık istemiyoruz. Buna karşılık yeni kriterlerin gündeme getirilmesini de kabul etmemiz, haklı olarak mümkün değildir" dedi.

The Economist Conferences 15. Yuvarlak Masa Toplantısının, "Türkiye'nin Gelecekteki Adımları" konulu oturumunda konuşan Başbakan Erdoğan, "Türkiye'nin AB'ye katılımının, Avrupa'nın sınırlarının ötesinde yankı yaratacak ve geniş ölçekte olumlu sonuçlar doğuracak bir gelişme olma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, "Nüfusunun çoğunluğu Müslüman bir ülke olarak Türkiye, hali hazırda ve gelecekte diğer Müslüman toplumlara adeta ilham kaynağı olmaya devam edecek. Ayrıca reform ve değişim isteyen bir çok ülkenin de dikkatini çekecektir" dedi.

Bu zemin temelinde Türkiye olarak bu süreci başarılı bir sona ulaştırmak amacıyla yükümlülüklerini yerine getirmek için gerekli çabanın harcandığını anlatan Erdoğan, AB üyesi ülkelerden de bu konuda acil ve tarafsız bir yaklaşım beklendiğini kaydetti.

Erdoğan, "Sizlere açıkça şunu söylemek isterim ki, Türkiye, reformları başarıyla sürdürmeye devam etmektedir. Şu ana kadar bu konularda herhangi bir geriye adım söz konusu değildir" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, 21. yüzyılla beraber gelen ve özellikle güvenliğe yönelik olarak, küreselleşmenin, Orta Doğu'daki sorunların da ötesinde bazı ciddi risk ve tehditler de ortaya çıkardığını söyledi.

Bu tehdit ve risklere en etkili şekilde cevap vermenin yolunun ortak değerler temelinde iş birliği yapmaktan geçtiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğinin bu yönde büyük bir imkan olduğunu ifade etti.

Gelecek ay tarama sürecinin öngörüldüğü şekilde tamamlanması sonrasında başlayacak müzakerelerin büyük ihtimalle zorlu geçeceğini ve uzun bir sürece yayılabileceğini kaydeden Recep Tayyip Erdoğan, bu yeni dönemde müzakerelerin başarılı bir şekilde sonuçlanması için AB ile yapıcı bir anlayışla ve karşılıklı yükümlülüklerin yerine getirilmesine dönük olarak yakın bir şekilde çalışmakta kararlı olduklarını belirtti.

Başbakan Erdoğan "Her zaman benim bir ifadem var; futbol maçı oynanırken, oyun esnasında yeni kurallar konmaz. Oyunun kuralları bellidir. Oyun başlamıştır, dolayısıyla oyun esnasında (Yok penaltının kuralları değişti, yok ofsayt değişti) böyle şey olmaz."