BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.412,08
HABER /  GÜNCEL

Olaylı Kızıltepe davası ertelendi

6 kişi gözaltına alındığı Kızıltepe davası ertelendi.

Abone ol
Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde, Ahmet Kaymaz ile 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz'ı terör örgütü PKK militanı oldukları gerekçesiyle öldürdüğü iddia edilen 4 polis memurunun yargılandığı dava ertelendi.

Kaymaz'ların avukatları, duruşma öncesi meslektaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. 21 Kasım 2004 tarihinde Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde, Ahmet Kaymaz ile oğlu Uğur Kaymaz'ın güvenlik güçleri tarafından terörist sanılarak öldürüldüğü iddiasıyla Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ve güvenlik sebebiyle Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilen davada tutuksuz yargılanan polis memurları M.K. (35), S.A. (36) bir kez daha hakim karşısına çıktı. Tutuksuz diğer sanıklar Y.A. (35) ve S.A.D. (35) ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada, Kaymaz ailesinin avukatları, maktullerin elbiselerindeki atış artıklarının ayrıntılı bir şekilde incelenmesini ve polislerin tutuklu yargılanmasını talep etti. Sanıkların avukatları ise, müvekkillerinin bundan sonraki duruşmalara katılmamalarını istedi. Sanıkların tutuklanması ve duruşmalardan vareste tutulması taleplerini reddeden mahkeme heyeti, olay yerinde maktul baba-oğlun yanında bulunan boş kovanların hangi silahlardan çıktığının tesbit edilmesi amacıyla Adli Tıp Kurumu'ndan istenen raporun beklenmesi için duruşmayı 29 Kasım 2006 tarihine erteledi.

Duruşma çıkışı adliye önünde açıklama yapan Kaymaz'ların avukatlarından Erdal Kuzu, artış atıklarıyla ilgili ayrıntılı bir inceleme yapılmasını istediklerini belirterek, "Mahkeme, bu yönde Adli Tıp Kurumu'ndan bilgi isteyecek. Sanıkların tutuklanması talebimiz ise reddedildi. Aynı zamanda sanıkların vareste tutulma talepleri de reddedildi. Kovanların incelenmesiyle ilgili talebimizin Adli Tıp Kurumu'ndan dönüşü olmadı. Bu raporun beklenilmesi için duruşma 29 Kasım'a ertelendi" dedi.
Eskişehir'e nakledilen davayla ilgili gizlilik kararı olmadığını kaydeden Kuzu, "Yargılamanın bir ilkesi olarak dosya alenidir. Duruşmaya katılmak isteyen bir arkadaşımızın gözaltına alınmasını kınıyoruz" diye konuştu.

Duruşma öncesi kısa süre gözaltına alınıp, daha sonra serbest bırakılan Bursa Barosu avukatlarından Ayşe Batumlu ise savcılığa şikayette bulunduğu ifade ederek, "Müdahiller vekili olarak buraya geldim. Aynı zamanda Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve İnsan Hakları Derneği Yönetim Kurulu üyesiyim. Duruşma güvenlik gerekçesiyle buraya alındı. Ama burada güvenlikte olmayanlar bizleriz. Gözaltına alınan diğer 6 kişi de çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri. Bu sıfatları olmasa bile duruşmayı izlemeye geldiler. Bu haklarını kullanmaları engellendi" şejklinde konuştu.