BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.426,19
HABER /  DÜNYA

Mozartın sahnesi kriz çıkartacak

Berlin'de Mozart'ın eseri olan bir operadaki bazı sahneler, 2 büyük dine mensupları kızdıracak.

Abone ol

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Alman Operası, radikal dincilerin saldırısına uğrayabileceği gerekçesiyle ünlü besteci Wolfgang Amadeus Mozart'ın bir eserini sahnelemekten vazgeçti. Karar Almanya'da fikir özgürlüğüne bir darbe olarak nitelendi.

Alman Operası sözcüsü, Mozart'ın 'Idomeneo' adlı eserinin dini çevreleri rahatsız edebileceği için sahnelenmeyeceğini belirtti.  Opera yetkilileri oyunun bir bölümünde Hz. İsa, Buda ve Hz. Muhammed'i temsil eden kesilmiş başların yer alması sebebiyle radikal İslamcıların tepki gösterebileceğini açıkladı.

Berlin Operası'nın iptal kararıyla ilgili yayımladığı bildiride, Hz. Muhammed karikatürleri yüzünden çıkan olaylar da hatırlatıldı.

Berlin Eyaleti Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığı bir tehdit analiz raporunda eserin bazı radikal çevreleri rahatsız edebileceği belirtilirken, herhangi bir radikal gruptan tehdit veya uyarı alınmadığı da vurgulandı.

Siyasilerden karara tepki

Alman siyasetçiler operanın kararına sert çıktı. Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, kararı 'delilik' olarak niteledi ve iptal gerekçesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Berlin Başbakanı Klaus Wowereit ise, "açıklık, hoşgörü ve özgürlükten feragat etmemiz, bu değerlere karşı savaşanlara yanlış mesaj verir" ifadesini kullandı.

Hıristiyan Birlik partilerinin Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Wolfgang Bosbach ise, bu kararın büyük bir hata olduğunu belirtti. Bosbach, her ne kadar opera çalışanlarının ve seyircilerin güvenliği için endişe duyulmasının anlayış ile kaşılanabileceğini düşünse de, gösterinin kaldırılmasını 'tehlikeli bir işaret' olarak nitelendirdi. Alman Kültür Konseyi Başkanı Olaf Zimmermann ise, bu yöntemin yanlış olduğunu söyledi.