BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Sezer Gönülün gönlünü kırdı

Cumhurbaşkanı Sezer, ÖSS'de dereceye giren kader mahkumu Gönül Işgın'ı affedemedi!

Abone ol

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, AKP Adana Milletvekili Atilla Başoğlu’nun, üniversite sınavında büyük başarı göstererek Bilgi Üniversitesi’nde burslu okumaya hak kazanan ve bir yıl cezası kalan mahkum Gönül Işgın’ı affetmesi için yazdığı mektuba olumsuz yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet , "Gönül Işgın’ın durumu, 104. maddedeki koşullara uymamaktadır" diyerek, Anayasa’nın 104. maddesinin cumhurbaşkanının hangi durumlarda mahkumları affedebileceğini belirttiğini anımsattı. Sezer, bu maddeye göre kendisinin "sürekli hastalık, sakatlık ve kocama" gibi sebepler dışında af yetkisinin bulunmadığını bildirdi.

AF ÇAĞRISI

Atilla Başoğlu, iki hafta önce Sezer’e yazdığı mektupta, "O gayretleriyle cezaevinde bir efsane yazmaya başlamıştır, kaleminin kırılmasına müsaade etmeyin. Lütfen affedin" çağrısı yapmıştı. Başoğlu, Işgın’ı "kader mahkumu" olarak nitelendirdiği mektubunda, "Cezanın intikam duygularını tatmin etmekten öte ıslah edici bir işleve sahip olması arzulanır. Cezaevi yöneticileriyle yaptığımız görüşmelerde Işgın, hem onların sağladıkları imkánları akıllıca kullanarak ıslah olmuş, hem de tüm mahkumlara başka bir hayatın mümkün olduğunu ispat etmiştir" demişti.

SEZER’DEN YANIT

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Serim, Sezer adına Başoğlu’na yanıt verdi. Yanıtta, şöyle denildi:

"Cumhurbaşkanına özel af yetkisi, sürekli hastalık, sakatlık ve kocama nedenleriyle sınırlı olarak tanınmıştır. Cezanın Cumhurbaşkanı’nca hafifletilmesi ya da kaldırılması cezayı gerektiren suçun niteliğine değil, hükümlünün sağlık durumuna bağlanmıştır. cumhurbaşkanımızın hiçbir etkisi, karışması ve yönlendirmesi olmamaktadır.

İlgili başvuruda verdiğiniz bilgiye göre, Gönül Işgın’ın Anayasa’nın 104. maddesinde belirtilen koşullara uyan bir durumu bulunmamaktadır."