BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kurusıkıya yasak geliyor

İçişleri Bakanlığı son yıllarda kurusıkı tabancalarla işlenen suçların artması üzerine harekete geçti.

Abone ol

Buna göre, kurusıkı tabancaların taşınması ve 18 yaşından küçüklere satılması yasaklanıyor, yasağa uymayanlar 1 yıla kadar hapis cezası alacak. İzin almadan kurusıkı silah imal edenler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Kurusıkı tabancaların üzerinde değişiklik yaparak gerçek silaha dönüştürenlere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Türkiye'de resmi kayıtlara girmiş 356 binden fazla kurusıkı tabanca bulunuyor, bu silahlar 2 yılda, doğrudan ve dolaylı 15 binden fazla suça karıştı. Soygun, hırsızlık, tehdit, adam kaçırma ve öldürme olaylarının artması üzerine bu silahlara yasal sınırlama getiriliyor. İçişleri Bakanlığı, “Kurusıkı Tabir Edilen Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun'' tasarı taslağı hazırladı. Taslak gerekçesinde haklarında herhangi bir yasal düzenleme bulunmayan söz konusu silahların, gerek görünüşü, gerekse kullandıkları fişeğin patlatılması sırasında çıkardığı ses itibarıyla ve yakinen incelenmedikçe gerçek silahlardan ayırt edilemediği vurgulandı. Kötü niyetli kişi ve kişilerce çeşitli suçlarda ya da düğün ve spor müsabakaları sonrası havaya ateş etmede kullanıldıkları, hatta gerçek silah kullanıldığı halde güvenlik güçlerine bu silahların teslim edildiğinin altı çizildi.

Gerekçede ayrıca, bu silahların kamu güvenliğini olumsuz etkilediği, halk üzerinde korku ve panik yaratıldığı, hatta bu tabancaların namlularının değiştirilmesi sonucu ruhsata tabi gerçek tabanca vasfına dönüştürüldüğü de belirtilerek, yasal düzenlemenin kaçınılmaz olduğu kaydedildi. Buna göre, silahlar imal edilirken, ateşli silahlara dönüştürülmesi engellenecek şekilde üretilecek. Bu silahların ithal ve ihracında genel hükümler uygulanacak, ancak bu silahların ithalinde İçişleri ile Sanayi ve Ticaret bakanlıklarının uygunluk görüşü alınacak.

Yasa taslağının gerekçesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kurusıkı tabancalarla ilgili tespitlerine de yer verildi. Polisin tespitlerine göre, 2004 yılı itibarıyla Türkiye'de kayıtlı 356 bin 218 kurusıkı tabir edilen silah bulunuyor. Bu silahlarla 2002 yılından 2004 yılının Temmuz ayına kadar 11 bin 249 doğrudan işlendi. Aynı dönemde bu silahların dolaylı olarak karıştığı suç adetinin ise 4 bin 283 olduğu tespit edildi. Öte yandan Antalya Valiliği, 18 yaşından küçüklere kurusıkı tabanca satılmamasını, kurusıkı tabanca satın almak isteyenlerden kimlik fotokopisi ve sabıka kaydı istenmesini kararlaştırdı