BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.398,80
HABER /  GÜNCEL

Koç, Karamehmet krizi yaşıyor

Gima'yı elinden kaçıran Koç Holding'de başka krizler de yaşanıyor. Yapı Kredi'yi almak isteyen Koç, bu konuda da belirsizlik yaşıyor. Sorun Karamehmet'ten kaynaklanıyor.

Abone ol Gima'yı Carrefoursa'nın almasıyla sıkıntılı bir hafta geçiren Koç'ta şimdi de Yapı Kredi belirsizliği yaşanıyor. Anlaşma bitti ama Karamehmet'in ortalıkta görünmemesi nedeni ile YKB satışında imzalar atılamıyor

Yılbaşında başlayan pazarlık süreci sonunda, Yapı Kredi Bankası (YKB) hisselerinin yüzde 57.42'sinin, Koç - UniCredito ortaklığı olan Koç Finansal Hizmetler'e (KFH) satılması konusundaki tüm alt düzey çalışmalar nisanda tamamlandı.
Satışa yönelik şubatta yapılan ön anlaşmanın nihai anlaşmaya bağlanması için patronlar düzeyinde fiyat pazarlığı yapılıyordu. Yaklaşık iki haftadır devam eden süreç sonunda 'bugün - yarın açıklanacak' denilen satış pazarlığında imza aşamasına gelindi. Ancak, Çukurova Grubu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet'in ortada gözükmemesi sonucu anlaşma bitirilemedi. Son birkaç gündür, Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet'e ulaşılamıyor.

'Hesap yapıyordur'
Pazarlığını bitirmek üzereyken Gima'yı Carrefoursa'nın alması nedeniyle sıkıntılı bir hafta geçiren Koç Grubu'nda şimdi de Yapı Kredi belirsizliği yaşanıyor.
Telefonlara çıkmayan Mehmet Emin Karamehmet'in nerede bulunduğu bilinmiyor. Çukurova Grubu'ndan üst düzey bir yetkili ise gelinen noktayı şu sözlerle değerlendirdi:
"Mal zor, satıcı zor, alıcı zor. Mehmet Bey'in huyudur, malını kolay kolay satmaz. Şimdi, o Dışbank, Fortis'e satıldıktan sonra fiyatı düşünüyor. Yapı Kredi, 'iyi fiyata mı gidiyor, ucuza mı gidiyor' diye hesap ediyordur."
Yapı Kredi Bankası hisselerinin el değiştirmesi operasyonu konusunun 'birkaç gün içinde' bitmesi bekleniyordu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, geçen hafta sonuna doğru yapılan Divan City'nin açılışında, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Yapı Kredi hisselerinin Koç Finansal Hizmetler'e satışı konusundaki açıklamanın 'bir iki gün' içinde olacağını söylemişti. Bu açıklama sonrası, bu haftanın ilk günlerinde açıklama geleceği beklentisi oluştu. Ancak beklenen açıklama gelmedi.


'Elmanın fiyatı pazarda değişir'
YKB'nin satışına yönelik son gelişmelerin, 'fiyat' nedeniyle yaşandığı belirtiliyor. Bankacılıktaki son gelişmeleri değerlendiren BDDK üst düzey yetkilisi, Yapı Kredi konusunda "Pazarda elmanın fiyatı değişebilir" yorumunda bulundu. Koç - UniCredito ile Çukurova arasında, şubatta, Yapı Kredi için 30 Haziran 2004 tarihli mali tablolarda yer alan defter değeri üzerinden 2 milyar 50 milyon euro bedelle ön anlaşma imzalanmıştı.

'Bekletilemez'
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, önceki gün Reuters'a yaptığı açıklamada, "Konunun muhataplarının iyi niyetlerinden şüphe duymuyorum. Ancak gelinen noktada konunun masanın üzerinde uzun süre kaldığını ve belirsizliğin zarar verdiğini düşünmekteyim" dedi.
Yapı Kredi Bankası'nın yüzde 13 oranındaki hisselerine sahip durumda olan TMSF'nin Başkanı Ahmet Ertürk ise önceki günkü açıklamasında nihai anlaşmaya ilişkin 'çok kısa sürede' yapılacağı ifadesini kullanmıştı.

HABER: Kadife Şahin
KAYNAK: