BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,11
ALTIN 2.523,23
HABER /  GÜNCEL

Kızılaydan Erdoğana nişan

Kızılay'ın çalışmalarının çeşitli etkinliklerle anıldığı hafta yarın başlıyor.

Abone ol

Din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin doğal yıkım, savaş ve salgın hastalıklardan etkilenenlerle düşkünlere yardım elini uzatan Kızılay'ın çalışmalarının çeşitli etkinliklerle anıldığı hafta yarın başlıyor. Hafta çerçevesinde bu yıl ilk kez düzenlenecek Kızılay Onur Günü'nde ''Üstün İnsani Hizmet Nişanı'' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verilecek. 29 Ekim-4 Kasım arasında kutlanacak

Kızılay Haftası'nda, Türkiye Kızılay Derneğinin 650'ye yakın şubesinin bulunduğu il ve ilçelerde derneğin çalışmaları ve faaliyetleriyle ilgili toplantılar düzenlenecek, sergiler açılacak. Hafta çerçevesinde 1 Kasım'da bu yıl ilk kez ''Kızılay Onur Günü'' düzenlenecek. Onur Gününde, insani yardım faaliyetleriyle toplumda öne çıkan ve örnek davranış sergileyenlere madalyalar verilecek. Bu yıl ilk kez verilecek ''Üstün İnsani Hizmet Nişanı''na, Türkiye Kızılay Derneği Merkez Kurul üyelerinden oluşan jürinin kararıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan layık görüldü.

Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nişanın Erdoğan'a, ''İstanbul Kartal'da kurulan lojistik merkezin arazisinin tahsisi, tsunami felaketiyle Pakistan depreminde zarar görenler için Türkiye'den toplanan yardımların Kızılay eliyle ulaştırılması ve kan bağışı konularındaki desteğiyle 15 Nisan 2005'de toplanan Kızılay Genel Kuruluna 6 yıl aradan sonra katılan ilk Başbakan olması'' gerekçesiyle layık görüldüğünü bildirdi.

Tsunami felaketi sırasında Erdoğan'ın gayretleriyle toplanan 21 milyon doların Kızılay tarafından bölgeye ulaştırıldığını anlatan Küçükali, Pakistan depreminde Kızılay tarafından yapılan 4 bin 500 çelik afet evlerinden ilkini satın alan Erdoğan'ın, bu bağış için hayırseverlere çağrı yaptığını belirtti. ''Ulusa Sesleniş'' sırasında Kızılay'a da yer veren Erdoğan'ın ayrıca Kartal Devlet Hastanesinin 5 dönümlük arazisinin Marmara Bölgesi Kan Merkezi yapılması için kuruma tahsis edilmesini sağladığını kaydeden Küçükali, ''Yaptığımız arşiv çalışmasına göre, Ulu Önder Atatürk'ten sonra Kızılay'a en büyük bağışı yapan devlet yetkilisinin Sayın Erdoğan olduğunu tespit ettik. Bu nişanı Sayın Erdoğan'a Başbakan olduğu için değil, Kızılay'a desteğinden dolayı vermeyi uygun gördük'' diye konuştu. Bu ödülün ''Kızılay'ın Oskarı'' olarak nitelendirilebileceğini ifade eden Küçükali, sonraki yıllarda ödül sahibini belirlemek üzere bir jüri oluşturulacağını söyledi.

İYİLİK MELEKLERİNE MADALYA
Pakistan depremzedeleri için Türkiye Kızılay Derneği kanalıyla bağış yollayan iyilik meleği 3 ilköğretim okulu öğrencisi de ödüllendirilecek. Doğum gününde alınan bileziğini Pakistan depreminin mağdurlarına bağışlayan İstanbul Hırka-i Şerif İlköğretim Okulu öğrencisi 7 yaşındaki Erva Yalçın ile yaptıkları takıları satarak elde ettikleri geliri depremzedelere yollayan Bilkent İlköğretim Okulu öğrencileri 10 yaşındaki Selen Özdoğan ile 11 yaşındaki Melisa Bolayır'a ''Kızılay İnsani Hizmet Madalyası'' verilecek. Küçükali, minik Erva'nın bileziğini bizzat ilettiği Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in, duygularını, ''Öyle büyük bir bağış ki, bu ülkeye sığmaz'' diye ifade ettiğini söyledi.

Müşerref, kendi internet sitesinde de bu bağışa yer vererek, ''Fakir Türk Kızı'' olarak ifade ettiği Erva Yalçın'a, ''Sonsuz şükran ve yüksek sevgisini'' dile getirmişti. 1 Kasım'da Büyük Anadolu Otelinde düzenlenecek Onur Gününde ayrıca, tsunami felaketi ve Pakistan depremi için yüksek miktarda bağış yapan kişi ve kuruluşlara da bu madalyalardan verilecek. 2004'deki Erzurum depremi sırasında bulundukları çadırın yanması sonucu yaralanan 4 çocuğun tedavisine destek olan TRT İstanbul Bölge Müdürlüğünde görevli Fatma Demir ile Kızılay'da foto muhabiri ve kameraman olarak çalışırken, Irak'ın Telafer kentinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Mustafa Pekcan'ın minik oğlu da bu madalyanın sahibi olacak. Küçükali, 1 Kasım'daki Onur Gününde Başbakan Erdoğan'ın, Ankara'da Cebeci'deki Kızılay Kan Merkezinin açılışını yapacağını da bildirdi.

''DÜNYADA BİR NUMARA OLMAK İSTİYORUZ''
Küçükali, Türkiye Kızılay Derneğinin lojistik merkez açasından dünyada ilk 5 içinde olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ama bizim amacımız en kısa sürede bir numara haline gelmek. Türk insanının hamiyet perver elini bütün dünyada hissettirmeliyiz. Bunun için vatandaşlarımızın bankalardaki 2868 numaralı hesabımıza yardım ve aynı numaraya SMS göndermelerini bekliyoruz.'' Küçükali, öğretmen, imam ve muhtarlara afetlerle ilgili eğitim vereceklerini de bildirdi. Eğitimler sırasında afet öncesi, sırası ve sonrasında nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda bilgiler vereceklerini kaydeden Küçükali, bununla ilgili ayrıca tatbikat da yapacaklarını söyledi.