BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,66
ALTIN 2.404,09
HABER /  DÜNYA

Cheney sulu işkenceyi savundu

Bush yönetiminin göz yumduğu waterboarding adlı işkence yöntemini Dick Cheney onayladı.

Abone ol

Bush yönetiminin terörist zanlılarının sorgulanması sırasında uygulanmasına fiilen göz yumduğu "waterboarding" adlı işkence yöntemini çağrıştıran bir uygulama, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin sözlü onayını alınca, insan hakları örgütleri ayağa kalktı. Beyaz Saray ise Cheney'nin yanlış anlaşıldığını savundu.

Cheney, North Dakota eyaletindeki muhafazakâr bir radyo istasyonunda yayımlanan mülakatında, "Eğer suya batırmak hayat kurtaracaksa, bunu yapmak için fazla düşünmeye gerek yok değil mi?" sorusunu, "Bence düşünmeye gerek yok" diye yanıtlamıştı. Bu sözler, Başkan Yardımcısı'nın, olası bir terör eyleminin önlenmesini sağlayacak bir itirafın elde edilebileceği kanısıyla, gözaltındaki kişiye su işkencesi yapılmasına hiç düşünmeksizin razı olacağı şeklinde algılandı.

"Waterboarding" adlı işkence yöntemi, sorgudaki kişinin bir tahtaya bağlanarak, baş aşağı şekilde sarkıtılması ve ağzından su dökülerek boğulma hissi yaratılmasını içeriyor. Uzmanlar, bu uygulamanın boğulmaya değil, ama kalp krizine ve panik ataklara yol açabileceğini belirtiyorlar. Sorgu sırasında kişinin başını suya sokup çıkarmak ise "waterboarding" tanımına girmese de işkence sayılıyor.