BIST 10.321
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.406,47
HABER /  SPOR

Fenerbahçeye övgü dolu sözler

Zico Japonya'dan Fenerbahçe'ye gelince Uzakdoğu ülkeleri bu kulübü mercek altına aldı.

Abone ol

Güney Koreli internet sitesi Ohmynews’te kaleme alınan bir yazıda, Fenerbahçe’den övgü dolu sözlerle bahsedildi. Yıllarca Japonya’da futbol oynayıp, milli takımı çalıştıran Zico’nun Fenerbahçe’nin başına geçmesiyle birlikte, Sarı-Lacivertli ekibin ünü Asya’ya yayılmaya başladı. Güney Koreli internet sitesi http://english.ohmynews.com, geçtiğimiz günlerde uzun bir Fenerbahçe analizi yayımladı. “Avrupa’nın gizemli kulübü Fenerbahçe'' isimli yazıda Kanarya’nın Batı Avrupa’daki büyük takımlarla finansal olarak rekabet edebilecek düzeyde olmasa da, bazı çok ünlü oyuncu ve antrenörleri takıma katma cesaretini yıllarca gösterdiği belirtilerek, şu görüşe yer verildi:

‘İlginç bir paradoks’

Fenerbahçe, dünyanın belki de en çok desteklenen takımlarından biri. 25 milyon taraftarı olduğu söyleniyor. İtalya’nın en popüler kulübü Juventus’un bile 11 milyon taraftarı var. İstanbul’un Asya yakasında kurulu Fenerbahçe’nin, bir Avrupa Kupası almayı çok istemesi, ilginç bir paradoks olarak dikkat çekiyor. Son zamanlarda Avrupa Kupası’nı Kadıköy’e getirme isteği yoğunlaşmış durumda. Yeni jenerasyon, en azından teorik olarak Fenerbahçe’nin uluslararası alandaki şanssızlığını kırmaya daha yakın görünüyor.

Ünlü oyuncu ve hocalar

Nijeryalı dahi oyun kurucusu Jay Jay Okocha, Arjantinli orta saha mücevheri Ortega, Batı Almanya’nın psikopat kalecisi Schumacher, Fransa 2000’de forma giymiş Anelka, Hırvat Rapajc, Bulgar golcü Kostadinov, Boşnak forvetler Baliç ile Boliç, Fenerbahçe renkleri altında mücadele etmişlerdir. Antrenör listesi ise daha etkileyicidir; Guus Hiddink (Güney Kore’yle 2002 Dünya 4’üncüsü), Parreira (Brezilya’yla 1994 Dünya Şampiyonu) Alman Milli Takımı Teknik Direktörü Löw, Avusturya, Arnavutluk ve Hırvatistan Milli Takımları’nı çalıştıran Otto Bariç ve 1958 ile 62’de Brezilya’nın Dünya Kupası’ndaki oyuncularından Didi.

En büyük yetenek Tuncay

Fenerbahçe’nin en son simgelerinden biri kanat ve forvet oyuncusu olan Tuncay Şanlı. Türk futbolunun bir diğer ikonu Hakan Şükür gibi o da Sakaryalı. 24 yaşında ve Türk futbolunun şu anki en önemli yeteneği. Bitmek bilmeyen bir dayanıklılık, kovalar dolusu yetenek, yaratıcılık ve teknikle birlikte hakiki bir gol koklayıcısı. Tuncay’la birlikte hücumda küresel futbolda kendisini kanıtlamış iki oyuncu daha var; Mateja Kezman ve Alex. Kezman, PSV’de 122 maçta 105 gol attıktan sonra Chelsea ve Atletico Madrid’de kendini gösterememesine rağmen iyi bir destekle en üst seviyede potansiyele sahip.

Lugano en iyilerden biri

Alex bir oyun kurucu ve duran top ustası. 70 kez Brezilya forması giydi. Şimdilerde kendini Dunga’ya kanıtlayıp, tekrar milli formayı kapmaya uğraşıyor. Orta sahası da Fenerbahçe’nin güçlü bir giysisi. Kendini kanıtlamış bir kişilik olan Appiah ve Mehmet Aurelio. Güçlü ve zeki Ümit Özat da onları kanattan mükemmel destekliyor. Savunmadaki en değerli kazanımlardan biri kaleci Rüştü. Uruguaylı stoper Diego Lugano, 2005 Dünya Kulüpler Şampiyonu Sao Paulo’dan alındı ve kendi pozisyonunda dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul ediliyor. Atakları kesmede son derece yırtıcı ve uzun paslarla atak başlatmakta son derece iyi. 5.7 milyon Euro’ya alınan Edu ise daha fizikli bir stoper ve Lugano’yu çok iyi tamamlıyor.

Takım Zico’ya teslim

Bu yıldızları çekip çevirmesi ve Avrupa’da dereceye yarıştırması için göreve getirilen kişi ise Zico’dan başkası değil. Zico, tarihteki en etkileyici takımlardan biri olan Tele Santana’nın çalıştırdığı 80’li yılların başlarındaki Brezilya Milli Takımı’nın kalbi durumundaydı. Fener’e teknik direktör olmadan önce en önemli görevi Japon Milli Takımı’ydı. Zor şartlar altında 2004 Asya Kupası’nda mükemmel bir zafer kazandı. Japonya’nın Dünya Kupası’ndaki durumu ise felaketti. Ama Zico’nun yüksek yetenekteki bir takıma harika şeyler yaşatacağına hiç şüphe yok.

Eğer 2006/07, Fenerbahçe’nin yılı olacaksa, bu, Şampiyonlar Ligi elemesinde şanssız bir şekilde Dinamo Kiev’e elenip katıldıkları UEFA Kupası’nda olacak. UEFA Kupası grubunda Newcastle, Palermo, Celta ve E.Frankfurt var. Grupları son derece güçlü. Ama Fenerbahçe bu gruptan çıkabilirse, belki de Avrupa’daki büyük günlerini (finali) görmek için 2008/09’u (Final Şükrü Saracoğlu’nda oynanacak) beklemek zorunda kalmayacak. Fenerbahçe farklı siyasi görüşe sahip olan insanları ortak paydada birleştiriyor; İslamcı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk gibi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk de Fenerbahçeli’dir.

Fanatik