BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs'ta yeni kabine görev başında

Enerji santrali patlaması sonası istifa eden kabinenin yerini alacak yeni hükümetteki görev alacak bakanlar, cumhurbaşkanı Hristofyas tarafından açıklandı.

Abone ol

Kıbrıs cumhurbaşkanı Dimitris Hristofya, ülkede yaşanan enerji santrali patlaması sonrası istifa eden kabinenin yerini alan yeni kabineyi oluşturdu.

Yeni hükümette güç görevler üstlemesi öngörülen maliye bakanlığına iktisatçı Kikis Kazamiyas atandı.

"Kıbrıs'ın kurtarma yardımı alan dördüncü euro bölgesi ülkesi olması şu an için gündemde değil" diyen Kazamiyas, yeni kabine üyelerinin sorumluluğu paylaşması durumunda iyimser olunabileceğini söyledi.

İç işleri bakanı Neoklis Silikiotis, çalışma bakanı Sotiroulla Haralambous ve adalet bakanı Lukas Lukas görevlerine devam ederken, Erato Kozakou yeni dış işleri bakanı, Dimitris Eliyades ise yeni savunma bakanı oldu.

Ekonomik darboğaz

11 Temmuzda Kıbrıs'taki Vassilikos enerji santralinde yaşanan patlama sonrası, ülke ekonomisi ciddi darbe gördü.

Kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Standard & Poor's Kıbrıs'ın kredi notunu düşürürken, Moody's ülke ekonomisinin büyüme oranını bu yıl için yüzde 0, gelecek yıl ise yüzde 1 olarak açıkladı.

Ekonomik tablodaki olumsuzluklar, muhalefet partilerinin hükümetin tasarruf önlemlerini uygulmaya koymakta gecikmesi yönündeki eleştirilerini yükselmelerine sebep oldu.

Son olarak merkez sağ Diko partisi ekonomik program konusundaki uzlaşmazlıklar sebebiyle koalisyondan çekildi ve hükümet istifa etti.

İktidardaki AKEL partisi, 56 kişilik Temsilciler Meclisi'nde 19 vekille azınlık durumunda.

Bu tabloda iktidar partisi meclisnden tek başında yasa geçirebilme şansına sahip değil.