BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.435,44
HABER /  GÜNCEL

Suriye TV'sinde işgal sonrası Hama

Direnişin bastırıldığı söylenen Hama kentinden yıkık bina, harap olmuş sokak görüntüleri yayımlandı.

Abone ol

Suriye devlet televizyonu, güvenlik güçlerinin işgal ettiği Hama'dan yeni görüntüler yayımladı.

Görüntülerde yıkılmış, hasar görmüş kamu binaları ve enkaz altında sokaklar göze çarpıyor.

Hükümet güçlerinin yeniden kontrolü ele geçirdiği belirtilen kentte, temizlik çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

Kimi kent sakinleri yer yer bombalama olaylarının sürdüğünü belirtirken Suriye devlet televizyonu, silahlı direnişin askerlerce bastırıldığını bildirdi.

ABD Suriye yaptırımlarını genişletti

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Suriye'de hükümet karşıtı gösterilerde ölenlerin sayısının iki bini geçtiğini söyledi.

Clinton'ın açıklaması, Suriye güvenlik güçlerinin Hama'da düzenlediği askeri operasyonlarda onlarca kişiyi öldürdüğü haberlerinin sonrasına rastlıyor.

Hama kenti sakinleri, keskin nişancıların ve tankların sivillerin üzerine ateş açtığını ve kentte gıda ve ilaç bulma konusunda sıkıntı yaşandığını söylüyor.

Suriyeli muhalifler, Beşar Esad'ın dün çok partili sisteme izin verdiği açıklamasını tatmin edici bulmamışlardı.

Çok partili sistem, Mart ayı ortalarından bu yana Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı sokağa dökülen kalabalıkların en başta gelen taleplerinden biriydi.

Clinton ayrıca, ülkedeki gösterileri bastırmada şiddet kullanmaya devam eden Suriye'ye karşı yaptırımların kapsamını genişlettiklerini de açıkladı.


Yaptırımlar, ABD Maliye Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve kardeşi için paravan görevi gördüğü ifade edilen önemli bir işadamını içeriyor.

ABD'li yetkililerin daha önce yaptığı açıklamaları yineleyen Clinton, Cumhurbaşkanı Esad'ın Suriye'deki meşruiyetini kaybettiğini de söylemişti.

BM kınamıştı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de iki gün önce Suriye hükümetinin ülkedeki gösterileri bastırmada kullandığı şiddeti kınayan bir metin üzerinde anlaşmıştı.

Konsey tarafından yayımlanan bildiride "yaygın insan hakları ihlalleri ve Suriyeli yetkililerin sivillere karşı güç kullanması" kınandı.

Bildiri, bazı Güvenlik Konseyi üyelerinin herhangi bir kınamanın Libya operasyonuna benzer bir müdahaleyle sonuçlanacağı kaygılarına rağmen kabul edildi.

Bildiride ayrıca şiddetin sorumlularının hesap verebilir olması gerektiği de ifade edildi.