BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,05
ALTIN 2.466,50
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kıbrıs'a 2. defa çıkartma yaptılar!

Esenler Belediyesi'nin KKTC’ye götürdüğü 63 Kıbrıs gazisi, 36 yıl önce silahların tetiğine basan elleriyle bu sefer deklanşöre bastılar.

Abone ol

Esenler Belediyesi tarafından KKTC’ye götürülen 63 Kıbrıs gazisi, 36 yıl önce Kıbrıs’ta barışı sağlamak için silahların tetiğine basan elleriyle bu sefer kamera ve fotoğraf çektiler.

Gaziler, o günkü duygular eşliğinde savaştıkları bölgeleri tek tek kamera ve fotoğraf makinelerine çekerek ölümsüzleştirdiler.

Lefkoşa, Girne, Gazi Magosa, Güzelyurt, Beş Parmak Dağları… Akdeniz’in incisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en güzel yerleri. Ancak, bu yerler aynı zamanda en acı olayların, katliamların, en çetin savaşların yaşandığı mekânların da adı. Türk askeri, 1974 yılında Kıbrıs’ta huzur ve barışı sağlamak için adaya çıktığında bu bölgelerde büyük kahramanlıklar gösterdi.

Her bir Mehmetçik, her türlü dezavantaja rağmen sinesinde sakladığı manevi kuvvetle, Kıbrıs’ın düz ovasında da, aşılmaz ve ulaşılmaz Beş Parmak Dağları’nda da Kartallar gibi düşmanın üzerine çullanıp büyük zafere imza attı. O zafere imza atan ve Kıbrıs Türkünün can güvenliği ve huzurunu sağlayan bugünün aksakallı delikanlıları, 36 yıl sonra adaya yeniden ayak bastıklarında çok farklı duygular yaşadılar. Esenler Belediyesi tarafından KKTC’ye 4 günlük tatile götürülen 63 Kıbrıs gazisi, gezi boyunca gözlerini savaşa katıldıkları yerlerden ayıramadılar.

Ancak, bu kez eller ve gözler düşmana kurşun yağdırmak için tetikte değil, her an ölümle burun buruna oldukları günlerin yaşandığı savaş bölgelerini çekmek için kamera ve fotoğraf makinesinin denklanşör düğmesindeydi. Acı hatıralarla dolu yerleri bir bir çekerek ölümsüzleştiren gaziler, “Buralar bizim için sıradan dağlar, dereler, tepeler değil. Günlerce aç ve susuz kaldığımız, ölüm – kalım savaşı verdiğimiz ve hayatımızda hiç unutamayacağımız günlerimizin geçtiği mekânlar. Zaman zaman rüyalarımıza giren, bu yerleri görüntüleyip hatıralarımızı canlı tutmaya çalışacağız” dediler.

Girne Kalesi, Batık Gemi Müzesi, Bellapais Manastırı, Karaoğlanoğlu Şehitliği ve Müzesi, Yavuz Çıkarma Anıtı, Mavi Köşk, Venedik Surları, Lala Mustafapaşa Camii, Venedik Sarayı, Namık Kemal Zindanı ve Salamis Harabeleri gibi ülkenin tarihi ve kültürel mekânlarını rehber eşliğinde gezen gaziler, sadece savaşa katıldıkları mekânları görüntülemediler. Gaziler, savaşta kullandıkları tank, top ve diğer savaş silahlarını da kameraya çekip, önlerinde hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Savaş hatıraları eşliğinde ölüm kusan bu silahlar önünde bu sefer gülümseyerek poz veren gaziler, “Bir gün bu silahlarla hatıra fotoğrafı çektireceğimiz hiç aklımıza gelmezdi. Bizlere bugünleri yaşatan Cenab-ı Allah’a şükrederken, bu imkânı sağlayan Esenler Belediyesi’ne de teşekkür ederiz” diyerek geziden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.