BIST 10.067
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.434,55
HABER /  GÜNCEL

KESK yüzde 10 ek zam istiyor

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, memurlara yüz 10 ek zam talebinde bulundu.

Abone ol

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, bu yıl kamu emekçilerinin yüzde 10'dan fazla gelir kaybına uğradıklarını savunarak, memurlara yüzde 10 ek zam verilmesini istedi.

Tombul, 15 Ağustosta başlayacak toplu görüşmeler öncesinde İçkale Otelde basın toplantısı düzenledi.

KESK Genel Başkanı Tombul, burada yaptığı konuşmada, kamu emekçilerinin 1994, 1999 ve 2001 krizlerinden sonra en büyük yoksulluk dalgasıyla karşı karşıya bulunduğunu ifade etti.

Tombul, 7 aylık enflasyonun yüzde 5.76, yıllık enflasyonun yüzde 11.69, yıl sonu enflasyon tahmininin ise yüzde 10 ile 12 arasında olduğuna işaret ederek, enflasyonun yoksullara yansımasının yüzde 10'un çok daha üzerinde olduğunu kaydetti.

Tombul, geçen yıl KESK'in muhalefetine rağmen, devletin memurlara sendika aidatı karşılığı 5 YTL ödemesinin kararlaştırıldığını anlattı. Bunun, ''sendikaları, işveren olan devletin müdahalesine açık hale getirme pahasına'' yapıldığını kaydeden Tombul, ''Geçen yıl toplu görüşmelerde 5 YTL ile birlikte yüzde 5'lik zamma imza atılmasının gerçek gerekçesi buradadır. Yani, şu söylenmiştir: (Biz, sendika aidatlarını garantiye alalım da kamu emekçileri ne olursa olsun. Onlar yüzde 5'lik zamla bir yıl daha idare ederler)'' diye konuştu.

Toplu görüşmeler öncesinde KESK'in taleplerini açıklayan Tombul, en düşük memur ücretinin 655 YTL'den bin 50 YTL'ye çıkarılmasını istediklerini bildirdi. Sosyal hakların, günün şartlarına göre yeniden belirlenmesi gerektiğini savunan Tombul, diğer bazı taleplerini şöyle sıraladı:

''-Kamu emekçilerine yılda 2 ikramiye verilmelidir.

-Çalışmayan eş için 188 YTL, her çocuk için 105 YTL yardım yapılmalıdır.

-300 YTL kira yardımı verilmelidir.

-Özelleştirilen kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların mağduriyetleri giderilmelidir.

-Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası geri çekilmelidir.

-Başta siyaset yasağı olmak üzere, kamu emekçileri için öngörülen yasaklar kaldırılmalıdır.''