BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,19
ALTIN 2.325,14
GÜNCEL

Kars'ta 'çocuğa şiddet' sosyal deneyi

Kars'ta bir grup ortaokul öğrencisi tarafından çocuğa şiddet sosyal deneyi gerçekleştirildi. Kent merkezinde, deney gereği rol yapan bir anne, kızını saçından tutarak yere attı, tokat attı ve bağırdı. Ancak Karslılar şiddet olayına tepkisiz kalmayarak anneye tepki göstermeye başladı. Tepkilerin artmasının ardından ise bunun sosyal bir deney olduğu vatandaşlara açıklandı.

Kars Kocabahçe Ortaokulu, TÜBİTAK 4006 projesi kapsamında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Sevim Ayaz ve öğrencileri bir sosyal deney hazırladı. Halkın yoğunlukta olduğu Faikbey Caddesi üzerindeki parkta 13 yaşındaki Ceylan Irmak'a annesi Birsen Irmak tarafından evden izinsiz ayrılarak arkadaşıyla buluştuğu gerekçesiyle psikolojik ve fiziksel şiddet uygulandı. Önce kızına yaklaşarak bağıran anne Birsen Irmak çevreden tepki gelmesini bekledi, ancak annenin gösterdiği psikolojik şiddete tepki gelmeyince bu kez fiziksel olarak kızına şiddet uygulamaya başladı. Şiddetin artması üzerine vatandaşlar annenin yanına giderek tepki gösterdi ve küçük kızı annesinin elinden almaya çalıştı. Anne bu defa vatandaşların koruduğu Ceylan'ı kolundan tutarak kenara çekti ve saçlarından tutarak yere fırlattı. Bunu gören vatandaşlarda önce tatlı şekilde uyardıkları anneyi sakinleşmediğini görünce sert bir dille uyarmaya başladılar. Anne sakinleşmeyince ise polis arandı ve olay yerine gelen polis ne olup bittiğini anlamaya çalışırken Okul Müdürü Oğuz Fırat, olayın gerçek olmadığını bunun bir sosyal deney olduğunu açıkladı. Rahat bir nefes alan vatandaşlar her türlü şiddete karşı olduklarını belirterek Kocabahçe Ortaokulu'nu bu anlamlı ve önemli konuya dikkat çektikleri için teşekkür etti.

'KARS HALKININ DUYARLILIĞI BİZİ GURURLANDIRDI'

Proje kapsamında hazırlanan sosyal deneyi anlatan öğretmen Sevim Ayaz konu ile ilgili olarak şunları söyledi
Bu projede amacımız; toplumsal duyarlılığı artırmaktır. Çocuklara uygulanan şiddeti toplumun bilmesini ve farkındalık oluşmasını sağlamak istedik. İlk izlenimimiz projede başarıya ulaştığımız yönündedir. Çünkü halkın tepkisi fazla oldu. Polise haber verenler, araya girenler, anneyi çocuğundan ayırmaya çalışanlar, çocuğu sahiplenenler oldu. Bu bizim için oldukça olumluydu. İşin açıkçası Kars halkının bu duyarlılığı bizi gururlandırdı. Bu projede emeği geçen başta basın emekçileri olmak üzere valiliğimize, Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Emniyet Müdürlüğümüze teşekkür ederim. Asıl başarı öğrencimizin ve annesinin. Bu projeyi başarıyla gerçekçi şekilde yaparak halkın dikkatini çekmeleri oldu.

Sitene Ekle
Etiketler