BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  SAĞLIK

Kadınlar kalpten gidiyor

50 yaş üzerine kadınlarda görülen en sık ölüm sebebi kalp ve damar hastalıkları.

Abone ol

Ölüm nedenleri arasında üst sıralarda yer alan ve erkeklerde daha yaygın görüldüğü düşünülen kalp damar hastalıkları kadınları da tehdit ediyor. Avrupa Acil Tıp Birliği Başkan vekili Ülkümen Rodoplu, kalp, damar hastalıkları denildiğinde herkesin aklına orta yaş ve üzeri kilolu erkeklerin geldiğine dikkati çekerek, yapılan araştırmalar sonucunda 50 yaş ve üzeri kadınlardaki en sık ölüm sebebinin kalp damar hastalıkları olduğunun
belirlendiğini söyledi.

Rodoplu, eskiden kalp ve damar hastalıkları ile ilgili yapılan çalışmalara kadınların dahil edilmediğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Kalp damar hastalıkları dendiğinde, herkesin aklına gelen fotoğraf hep aynıdır, orta yaş ve üzeri kilolu erkekler. Oysa yapılan son araştırmalar, 50 yaş ve üzeri kadınlardaki en sık ölüm sebebinin kalp damar hastalıkları olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca, araştırmaların sonucuna göre, damar tıkanıklarına bağlı inme ve felç oranı da kadınlarda en sık rastlanan ölüm nedenlerinin başında yer almaktadır."

Menopoz dönemindeki kadınlarda kalp damar hastalıklarının ortaya çıkma ihtimali daha fazla. Menopozla birlikte kalp ve damar hastalıklarından korunmak için özellikle ''Apo-A1'' seviyesini yükseltilmesi gerekiyor.